Konvalinka: Musíme uprchlíkům z Ukrajiny pomáhat, ale také je testovat na covid. Není to žádná překážka ani problém

3. březen 2022

„Musíme (uprchlíkům z Ukrajiny) pomoci, je dobře, že jim pomáháme a je se potřeba postarat i o jejich zdraví. Je tak dobře, že se testují při příjezdu do České republiky a musíme se dívat i na to, jaké případné mutace viru u nich jsou, abychom nebyli nepříjemně překvapeni. Ale to se všechno dá dobře zvládnout,“ říká biochemik Jan Konvalinka. Zároveň připomíná, že ve východních zemích je víc infikovaných než v Evropě, ale on sám je rád za každého uprchlíka, kterému pomůžeme.

Vedoucí Výzkumné skupiny na Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd dodává, že se na Ukrajině testovalo a sekvenovalo mnohem méně.

Až se zaregistrují, tak pro uprchlíky platí všechna pravidla jako pro každého jiného.
Jan Konvalinka

„Takže je doporučení, aby se stále deset procent všech pozitivních vzorků sekvenovalo. Pokud to budeme dělat takto opatrně, tak bychom měli na nějaké potenciální nebezpečí narazit včas – a tím pádem reagovat.“

To, že by se snad pandemická opatření neměla vztahovat na uprchlíky, Konvalinka považuje za málo pravděpodobné.

Čtěte také

„O tom opravdu nic nevím. Myslím, že pandemická opatření musí platit pro každého. Samozřejmě, že v této krizové situaci každý chápe, že jsou ti lidé například v autobusech, někam přijíždějí a nemusejí se testovat. Jakmile jsou tady zaregistrovaní, tak na ně platí všechna pravidla a opatření tak jako na všechny ostatní občany Česka,“ domnívá se.

Podle oficiálních statistik je na Ukrajině 36procentní proočkovanost, u nás 65procentní. Booster, tedy třetí dávku, mají jen dvě procenta populace. Potvrzených úmrtí mají ale v relativních číslech daleko méně než my.

Apeluji na osobní odpovědnost. Když máte příznaky respirační choroby, zůstaňte doma na home office.
Jan Konvalinka

„Je to tím, že se tam málo testuje a že tam zdravotní služba nefunguje tak dobře jako u nás. Když se podíváte na celkové počty nadúmrtí, to znamená lidí, kteří zemřeli během týdnů epidemie nad očekávaným počtem, tak Ukrajina je na tom podstatně hůř než my a hlavně ta relativní zvýšení jsou podstatně větší. Čili oni ani zdaleka neodhalili všechny případy nejen pozitivity, ale i úmrtí na covid a jsou na tom asi dvakrát hůř než my,“ vysvětluje.

Plánované velké březnové rozvolnění, kdy by měla většina opatření proti šíření koronaviru  kromě nosení respirátorů přestat platit, biochemik opravdu vítá a tvrdí, že je to dobře.

Čtěte také

„Myslím, že ano. Osobně bych apeloval na lidi, aby měli osobní odpovědnost, a když mají příznaky respirační choroby, tak aby zůstali doma na home office, a neměli by nikam chodit – na našem ústavu to tak děláme.“

„Testujeme se stále, když máme příznaky – jestli to není covid. Já asi budu ještě dlouho nosit roušku v hromadné dopravě, protože přece jen potkáváte mnoho lidí z různých míst – už se také naštěstí vracejí do Prahy turisté. I v autobusech, i když to třeba nebude povinné, tak bych asi ještě nějakou dobu nosil roušky. Na pracovišti, kde se poslední dva roky potkávají ti stejní lidé – tak tam už to asi opravdu nemá smysl,“ vypočítává Konvalinka.

Do budoucna pak doufá, že se covid začne chovat jako sezónní chřipka. „Můj osobní odhad je, že booster bude na podzim vhodný jen pro ohrožené starší lidi. Podobně jako je to velmi dobré a žádoucí pro chřipku. Já bych pevně doufal, že tedy za velikých obětí, a z velké části zbytečných, jsme se dostali do situace, že se z koronavirové epidemie, doufejme, stane chřipková epidemie.“

Dezinformace

K invazi na Ukrajinu pak Konvalinka připojuje i svůj občanský názor: „Všichni se snažíme pomáhat, jak můžeme. Ruská agrese na Ukrajině je strašlivá tragédie.“

„Bohužel je tady těch analogií s covidovou krizí celá řada. Povídal jsem si s kolegy-politology z fakulty sociálních věd a trochu jsem se jim smál, že jsou přesně v situaci, jako jsme my zažívali poslední dva roky,“ říká biochemik s tím, že kolegům záviděl, že nemají „svojí Soňu Pekovou“.

Čtěte také

„A pak jsem si uvědomil, že mají – a jmenuje se Václav Klaus. Je takovou politickou Soňou Pekovou. Nedávno jsem viděl sestřih všeho, co Institut Václava Klause a tento významný světový ekonom říkal na adresu Vladimira Putina, Ruska a Ukrajiny za posledních osm let – a je to opravdu ještě horší, než jsem si pamatoval. Jsou to čiré dezinformace a naprosté intelektuální a promiňte i morální selhání tohoto člověka, ale nejen jeho.“

„A já tam vidím tu analogii s dezinformacemi kolem covidu velmi silným, že tentýž člověk se vyjadřoval ke covidu, jak si vzpomenete, podobně hloupě, neinformovaně a podobně nebezpečným způsobem,“ dodává Jan Konvalinka.

Podobně ostře se vyjádřil i na adresu prezidenta republiky. Víc si poslechněte v audiozáznamu, ptala se Barbora Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.