Z Ukrajiny uprchl za týden bojů více než milion lidí. Osmý den ruské agrese hodinu po hodině

3. březen 2022

Z Ukrajiny uprchl za týden bojů už více než milion lidí. Většina z nich míří do Polska, další na Slovensko, do Rumunska, Maďarska, Moldavska a do České republiky. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jde o bezprecedentní exodus. Úřad pro uprchlíky už dřív uvedl, že boje mohou ze země vyhnat až čtyři miliony obyvatel. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek nad ránem oznámil, že Rusko už při bojích ztratilo přibližně 9 tisíc vojáků. Moskva z toho potvrdila jen zlomek – zhruba 500 lidí.

Zelenskyj na Twitteru poděkoval všem zemím, které na mimořádném valném shromáždění OSN hlasovaly pro rezoluci odsuzující ruský útok na Ukrajinu. Jednoznačný výsledek hlasování prý jasně ukazuje, že svět stojí za Ukrajinou. Podle Zelenského tak vznikla globální protiputinovská koalice. Nouzově svolané valné shromáždění OSN ruskou invazi na Ukrajinu ostře odsoudilo. Moskvu vyzvalo, aby okamžitě ukončila boje a stáhla z Ukrajiny své vojáky.

Bezprecedentní exodus

Z Ukrajiny uprchl během týdne od začátku ruské invaze už víc než milion lidí, tedy zhruba 2 % populace. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky jde – co do rychlosti – v tomto století o bezprecedentní exodus. Úřad pro uprchlíky už dřív uvedl, že boje můžou ze země vyhnat až čtyři miliony obyvatel.

Čtěte také

Společnosti Člověk v tísni se na pomoc lidem zasaženým válkou na Ukrajině podařilo vybrat už miliardu korun. Organizace před několika dny zahájila sbírku s názvem SOS Ukrajina a společně s dopravci vytvořila takzvaný humanitární vlakový most mezi Českem a Ukrajinou.

V Česku bude od pátku platit nouzový stav - má urychlit pomoc uprchlíkům z Ukrajiny.

Zřejmě padl Cherson

Zdá se, že ruské jednotky dobyly první velké město Cherson na jihu země.

Letecké útoky na několik ukrajinských měst mají další oběti. V Izjumu u Charkova zemřelo osm lidí včetně dvou dětí. Další dva zemřeli v Korosteni. Oznámily to ukrajinské úřady. V Charkově dopadly rakety na úřední budovu, ale zasažený je taky pravoslavný chrám Zesnutí přesvaté Bohorodice. Ruské jednotky zasáhly raketou porodnici v Žitomyru.

Pokračují jednání o míru

V Bělorusku se mají ve čtvrtek znovu sejít zástupci Ukrajiny a Ruska, aby jednali o míru. Jak uvedl zvláštní zpravodaj Radiožurnálu na Ukrajině Martin Dorazín, organizátoři ale na poslední chvíli změnili místo schůzky. Kde přesně se bude jednat, nezveřejnili.

V Rusku se proti válce protestovalo.

Spojené státy v reakci na ruskou jadernou hrozbu odkládají testování svých jaderných zbraní.

autoři: Jan Pokorný , lup , and
Spustit audio