Spolupráce s vládou? Jsme dobrodruzi, kteří jdou na draka a vidí kolem kostry, říká sociolog Buchtík

25. březen 2021

Už druhý týden funguje při ministerstvu zdravotnictví Mezioborová skupina pro epidemické situace vedená epidemiologem Petrem Smejkalem. „Byl to on, kdo obvolával lidi a sliboval jim, že to neskončí totálním fiaskem,“ popisuje vznik skupiny její člen sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

„Jsme taková družina dobrodruhů, která jde zabít draka a všude kolem vidí kostry dobrodruhů, kteří na něj šli předtím. A vlastně si není jistá, jestli místní král není i trochu černokněžník,“ glosuje.

Čtěte také

Buchtík nechce odhadovat vyhlídky na úspěch, vyzdvihuje ale fakt, že jde o mezioborovou skupinu a že ze strany premiéra Andreje Babiše (ANO) byla poptávka, aby taková skupina vznikla. Mohl by jí proto více naslouchat.

Celá řada odborníků podle Buchtíka z různých důvodů nechce spolupracovat a radit vládě, protože s tím mají negativní zkušenost. „Část odborné obce má oprávněný dojem, že jejich pozice jsou zkreslovány nebo využívány k prosazování politických cílů. Že z nějakého doporučení se vezme jen část, která se pak cituje,“ popisuje.

Buchtík zdůrazňuje, že členové skupiny v ní působí zadarmo a ve svém volném čase. V jeho vlastním případě prý jde asi o 20 hodin práce týdně. „Z principu nemůžeme být politicky úkolováni, protože naše stanoviska jsou vydávána veřejně a adresována ministrovi, který by se k nim měl vyjádřit.“

Méně dokonalé řešení je lepší než nic

Podle sociologa existují ideální řešení, která už ale v české společnosti nejsou možná. Skupina se proto bude snažit navrhovat i suboptimální řešení, která ovšem budou lepší než nic. „Debata je často rozdělena na to, že se to buďto udělá superskvěle, nebo to nemá smysl dělat vůbec. A to často není pravda,“ podotýká.

Čtěte také

„Poradních orgánů a rozhodovacích stupňů je celá řada, svou roli proto vnímám jako doplňkovou. Moje expertíza přichází na řadu, až když se řekne, jaké je to kritické minimum věcí, které se musejí udělat z lékařského hlediska, a jaký je epidemiologický výhled na příští měsíc,“ přibližuje.

Osobně chce ve skupině upozorňovat na drtivé společenské dopady krize, kterou označuje za nejhorší za uplynulých třicet let. Klesá také ochota lidí dodržovat opatření a jde o to zjistit, která jsou pro veřejnost přijatelná a která nikoli.

„Vnáším tam perspektivu problémů, které lidé věnující se vakcinologii příliš nevnímají. Vakcinologové typicky řeší, která vakcína je bezpečná, a já typicky řeším, že je zde stále osmnáct procent lidí, kteří se nikdy nechtějí nechat očkovat žádnou vakcínou proti koronaviru. Také toto je součást řešení problému,“ dodává.

S jakou odezvou na svou práci se skupina zatím setkala? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.