Speciální farma chrání mořské koníky před nelegálním lovem

Na žádném jiném místě na světě nenajdete přes tři tisíce mořských koníků pohromadě. Havajskou farmu Ocean Seahorse Rider kvůli tomu ročně navštíví až padesát tisíc lidí.

Mají šanci vidět více než polovinu všech existujících druhů mořských koníků. Ti jsou fascinující nejen vzhledem, ale také formou rozmnožování. 

„Samička připlave k samečkovi a umístí svá vajíčka do jeho vaku. Sameček je oplodní a miniaturní miminka vyvrhne do vody. Během dvou minut takto může vypustit až šest set miminek,“ popisuje biolog Jeremiah Storie.

Koníci pro akvaristy

Správná výživa mláďat je po dobu prvních dvou měsíců naprosto zásadní pro to, aby přežila. Ve volné přírodě se to podaří jednomu z tisíce, na farmě mají až 50% úspěšnost. „Přípravou živé potravy trávíme opravdu hodně času,“ přiznává zakladatelka zařízení Carol Cozzi-Schmarrová, zatímco míchá koktejl obsahující plankton.

Čtěte také

„Mořští koníci potřebují jíst čerstvé živiny, ne jídlo z mrazáku. Asi proto není na planetě nikdo natolik bláznivý, aby mořské koníky choval,“ směje se. Cozzi-Schmarrová takový nápad měla už v 90. letech a v roce 1998 jedinou farmu svého druhu na světě otevřela.

Jejím cílem bylo nabídnout zájemcům o vlastního mořského koníka v akváriu možnost si jej legálně obstarat, a nelovit ryby z  přirozeného prostředí, odkud postupně mizí. Už v 90. letech totiž poklesl počet mořských koníků asi na polovinu.

Na vině je čínská medicína

Na zpracování orgánů mořských koníků je založeno přes 90 léků z oblasti tradiční lidové nebo alternativní medicíny. Ročně to znamená asi 20 milionů zabitých zvířat, z nichž se získá přibližně 500 tun léčiv.

Čtěte také

„Od roku 2005 jsou chráněni, ale dodnes je nelegálně loví zejména Číňané,“ stěžuje si chovatelka. Situaci ilustruje nedávným případem, kdy bylo v Peru zabaveno 55 krabic plných mrtvých koníků, které mířily na čínský trh s alternativní medicínou.

V současnosti se Carol a její kolegové starají o pětadvacet druhů. Doufají ale, že se jim podaří odchovat všech čtyřiatřicet variant mořského koníka. Jako akvarijní rybka je nejvhodnějším druhem hippocampus erectus, který snáší chov v akváriu nejlépe.

Havajským druhům hrozí vyhynutí

„Okolo Havajských ostrovů se vyskytují dva endemické druhy mořských koníků. Dřív byli běžní, ale teď je na ně obtížné narazit. Do deseti let jim hrozí vyhynutí,“ konstatuje ředitelka farmy.

Pomoci by mohlo například vzdělávání veřejnosti. „Snažíme se naší činností zvýšit povědomí natolik, aby lidé věděli, co se děje, mluvili o tom, a díky tomu to pomohli změnit,“ upřesňuje Carol Cozzi-Schmarrová.

Kromě finanční podpory farmy by záchraně koníků nejvíc pomohlo, kdyby lidé vodu v oceánech tak drasticky neznečišťovali. „Globální oteplování je problém, ale větší potíž vidím v tom, kam vyhazujeme naše odpady. Pokud tohle vyřešíme, do moří se možná vrátí život,“ věří zakladatelka farmy.

Celou reportáž najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.