Speciál k volbám v Nizozemsku: Wilders byl nevýrazný, jeho pozice přeceňovaná, myslí si politolog

16. březen 2017

Nizozemci si zvolili nové poslance. Podle výsledků je nejsilnější Lidová strana pro svobodu a demokracii premiéra Marka Rutteho. Pravicový populista Geert Wilders a jeho Strana pro svobodu skončili s velkým odstupem na druhém místě.

Rutteho strana získala 33 křesel, oproti posledním volbám si o osm mandátů pohoršila. Strana pro svobodu skončila s 20 mandáty. Vládu podle všeho sestaví znovu Mark Rutte, ale bude potřebovat podporu minimálně tří dalších stran – k většině mu schází 43 křesel.

Přesto se řadě evropských politiků ulevilo. Italský premiér Paolo Gentiloni na Twitteru napsal, že výsledek voleb znamená nesouhlas s „nexitem“, protože volby prohráli euroskeptici. Ruttemu už telefonicky gratulovala Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande výsledky označil za vítězství proti extremismu.

Nevýrazný a přeceňovaný Wilders

Podle Petra Kopeckého, profesora politologie na univerzitě v Leidenu, měla vliv na výsledky nizozemských voleb nevýrazná kampaň Geerta Wilderse, který se z ní stáhl a nebyl schopen mobilizovat voličský potenciál. Druhým faktorem byla roztržka mezi Nizozemskem a Tureckem, která podle průzkumů veřejného mínění pomohla Ruttemu k vítězství (více čtěte zde).

Geert Wilders

Wilders sice nevyhrál, ale podle Kopeckého část jeho agendy převzaly ostatní strany. „Výrazně ovlivnil debatu i programy ostatních politických stran. Nepřímo má podíl na tom, že ostatní politické strany, zejména na pravici, volby úspěšně zakončily.“

Dodává, že už před volbami zdůrazňoval, že pozice Geerta Wilderse je přeceňována, stejně jako jeho volební potenciál. Wilders je poslancem už téměř dvacet let. Důvodem jeho prohry bylo i to, že ostatní strany deklarovaly, že s ním do vlády nevstoupí.

Výsledek jako odmítnutí extrémních názorů

Europoslanec za ODS Jan Zahradil hodnotí výsledky voleb v Nizozemsku jako úspěch premiéra Marka Rutteho. Ten dokázal vyhrát volby potřetí za sebou a zařadil se tak podle Zahradila mezi nejúspěšnější evropské premiéry.

Jan Zahradil

„Je to výraz pragmatismu voličů. Nizozemsko dlouho sleduji, mám tam i část příbuzenstva, takže vím, že se Nizozemci rozhodují velmi pragmaticky. Možná v situaci, kdy pochopili, že s panem Wildersem nikdo nebude ochoten uzavírat koalici, a to i kdyby volby vyhrál, tak se raději rozhodli hlasovat pro takovou stranu, která je schopná vládu vytvořit,“ říká Zahradil.

Výsledky hodnotí kladně i europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda. „Hodnotím to kladně proto, že jde o odmítnutí těch extrémně pravicových názorů pana Wilderse, toho jeho pryč z Evropské unie, pryč z eurozóny, pryč s muslimy, pryč s Východoevropany. To nizozemský volič odmítl a to je dobře.“

Poslechněte si celý speciál Českého rozhlasu Plus >>
autoři: Michael Rozsypal , jpr
Spustit audio