Snížit platy poslancům a soudcům? „Je to nesmysl. Zoufalí lidé dělají zoufalé věci,“ komentuje návrh Maláčové poslanec Benda

21. srpen 2020

Ministerstvo práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) opět navrhuje snížit, nebo zmrazit platy politiků a soudců včetně státních zástupců, a to o pětinu a třetinu. S návrhem nesouhlasí poslanci Marek Benda (ODS), Jan Volný (ANO) a ani prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Čtěte také

„Zoufalí lidé dělají zoufalé věci,“ říká na Plusu poslanec ODS a předseda sněmovního ústavně právního výboru Benda.

„ČSSD stále propadá, za měsíc máme volby a červený svetr nefunguje, tak ministryně Maláčová přichází s úplnými nesmysly. Přece nejde říct, že snížím platy státním zástupcům a soudcům o třetinu. To přece nemůže nikdo myslet vážně,“ dodává s odkazem na krajské a senátní volby, které se budou konat v říjnu.

Je to horší revoluce, než v soudnictví předvedli v Polsku nebo Maďarsku. Vyvolá to strašidelnou kritiku Česka ze všech mezinárodních organizací.
Marek Benda (ODS)

Ministryně Maláčová navrhuje dvě možnosti – buď zůstat na letošních částkách i pro příští dva roky, tedy zmrazení platů. Anebo použít nový výpočet se základem 68 400 korun. Předchozí návrh na snížení platů soudců přitom zrušil Ústavní soud.

Platová základna politiků dnes odpovídá 2,5násobku průměrného platu státních zaměstnanců z předminulého roku, u soudců je to trojnásobek.

Veřejný vs. soukromý sektor

Podobný, ale mírnější názor jako Benda má i místopředseda poslaneckého klubu ANO a zároveň sněmovního rozpočtového výboru Jan Volný.

„Nemyslím si, že poslanci nebo soudci mají zásadně vyšší platy, než jsou v republice. Klíč, který jsme před čtyřmi lety dávali složitě dohromady, vychází z průměrného platu občanů, což je nejserióznější a nejčistší,“ tvrdí na Plusu. 

Čtěte také

Když totiž ekonomika roste, rostou i platy včetně těch pro politiky a soudce, když ne, je to naopak, připomíná Volný.

„Kdyby ale někdo opravdu myslel vážně pomoc lidem zasažených koronavirem, tak ať se nás 200 poslanců domluví a každý pošle na nějaký účet 80 tisíc korun, což asi odpovídá tomu ročnímu zmrazení. Uvidíme na něj my i média a ať se z něj zaplatí lidem, kteří měli ztrátu. Nebo pozůstalým po zemřelých na covid-19,“ navrhuje Volný. 

A pokračuje s tím, že by se k výzvě mohli přidat i senátoři, primátoři, hejtmani a „další dobře vydělávající“ lidé.

Opoziční poslanec Benda zdůrazňuje, že současný model, podle kterého se platy politiků a soudců počítají, je podle něj nastavený rozumně.  

„Jediné, co poslanci v debatách vznášeli, je, jestli je správné, aby se se to odvíjelo od průměrných platů ve veřejném sektoru, nebo od celého hospodářství včetně soukromého sektoru,“ říká.

Benda dodává, že návaznost na veřejnou sféru vede k tomu, že platy rostou politikům a soudcům pomaleji, než kdyby vzorec zahrnoval i soukromý sektor.  

Soudci: Není to seriózní 

Návrh Maláčové nepovažuje za seriózní ani Daniela Zemanová, soudkyně Městského soudu v Praze a zároveň prezidentka Soudcovské unie ČR.

Čtěte také

„Máme tady nějakou právní úpravu, která opakovaně prošla testem u Ústavního soudu. Ale v případě tohoto návrhu není dodržena žádná z těchto podmínek. Takže to není seriózní návrh a těžce se o něm proto dá diskutovat.“

Na otázku, jestli by se Soudcovská unie bránila soudně, kdyby byl nakonec návrh přijat, odpovídá prezidentka Zemanová: „Budeme dělat vše proto, abychom stabilitu soudů nemuseli vymáhat soudně.“ 

Celý rozhovor Martiny Maškové si poslechněte v audiu.  

autoři: Martina Mašková , lup
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.