Jan Vávra: Zastavit epidemii, nebo ekonomiku?

9. srpen 2020

Není to tak dávno, kdy premiér Babiš tvrdil, že jsme zvládli koronavirus jako jedni z nejlepších, a kritizoval státy, které takzvaně nevypnuly ekonomiku a nezaváděly drastická opatření.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Připomeňme, že ČR byla snad jedinou evropskou zemí, která svým občanům zakazovala vycestovat. Nyní je toto marketinkové premiantství pryč a vysoké počty nově nakažených komplikují cestování Čechům do zahraničí. Od pátku například musí ti, kteří přijedou do Slovinska, na 14 dní do karantény.

Čtěte také

I když pan premiér před svým odjezdem na zahraniční dovolenou, kterou předtím občanům rozmlouval, oznámil slavnostně, že virus oslabuje, v pátek přibylo 323 potvrzených případů nákazy koronavirem. A to je nejvyšší denní přírůstek od 3. dubna. V zemi je nyní celkem 5 tisíc nakažených.

Epidemiologové, kteří dříve na nekonečných tiskových konferencích stáli vedle Andreje Babiše a požadovali tvrdá opatření, jsou nyní uklizeni. A ministryně financí Schillerová tvrdí, že pokud přijde druhá vlna, už nemůžeme ekonomiku vypnout. Tak se vyjádřila v rozhovoru pro Seznam Zprávy již v polovině června.

Sophiina volba

Problém, jestli chránit obyvatelstvo před možnou nákazou a omezit tak ekonomické aktivity, nebo umožnit svobodné podnikání a přijmout riziko růstu obětí koronaviru, ovšem řeší vlády všech států. Zejména vůdcové opírající svůj úspěch o tu část populace, která – eufemisticky řečeno – snáze podléhá panice a méně racionálně uvažuje, kopírují nálady svých potencionálních voličů podle toho, jestli se oni více obávají nakažlivé nemoci, nebo poklesu životní úrovně.

Čtěte také

Andrej Babiš začínal protikoronavirové tažení jako ochránce zdraví všech občanů. Poté co spatřil důsledky v podobě ekonomického poklesu a začal uvažovat o svých šancích v příštích volbách, otočil a nyní nebezpečí viru bagatelizuje a hovoří o růstu důchodů nebo snižování daní.

Donald Trump oproti tomu bagatelizováním nebezpečí začínal. Když se Spojené státy staly zemí s největším počtem nakažených a jeho neschopnost řešit šíření nákazy začíná ohrožovat šance na znovuzvolení, začíná mít pochopení pro zdraví Američanů a propaguje i kdysi zavrhované roušky.

Nahodilá řešení

Česká republika má výhodu, že její ekonomika je závislá na ekonomice Německa, které čelí koronavirové epidemii celkem racionálně a vyvažuje oba přístupy bez zmateného střídání krajních poloh, jako to vidíme u naší vlády. Ještě horší ale je, že pokud české instituce reagují na stoupající počty nakažených, jejich kroky si často protiřečí, jeden úřad svádí problémy na druhý a přijatá opatření často postrádají logiku.

Proč rouška v metru, a ne v tramvaji? Proč lidé nemohou jít do letního kina, ale mohou se k sobě tlačit na technoparty? Proč platí omezení pro kina, ale ne pro bary a kluby? Neexistují jasná pravidla a nevíme, jestli má vláda vůbec nějakou strategii. Zkušenosti se zaváděním chytré karantény varují, a tak nezbývá než doufat, že žádná druhá vlna nenastane.

Navíc odborníci se čím dál víc dostávají na vedlejší kolej a vše chtějí rozhodovat politici. Vláda teď sice schválila ustavení Rady vlády pro zdravotní rizika – to je osmnáctý expertní tým vlády –, ale rozhodující slovo má předseda, konkrétně tedy opět sám premiér.

Jan Vávra

Je známé, že Andrej Babiš chce všechno řídit sám, ale zkušenosti nejen od nás ukazují, že by měl mnohem více naslouchat odborníkům a soustředit se na prosazování rozhodnutí a koordinaci jednotlivých úřadů. Pokud bude boj s koronavirem nadále stejně zmatený, ani sebelepší marketing Babišovi žádné body nepřinese.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Vávra
Spustit audio

Související