Školy jsou sice otevřené, ale není to dlouhodobě udržitelné, myslí si šéfka Učitelské platformy

2. prosinec 2021

Z úst představitelů vlády v demisi, ale i té budoucí zaznívá, že nepřichází v úvahu plošné zavírání škol ani lockdown. „Zajímalo by mě, jestli politici vidí reálnou situaci,“ ptá se předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová. „Školy jsou sice otevřené, ale za maximálního úsilí personálu – třídy odcházejí a vracejí se z karantén, učitelé učí hybridně i za nemocné kolegy,“ nastiňuje stav věcí.

„Školy sice jedou, ale nemyslím si, že je to při náporu, jaký aktuální systém na školy vytváří, dlouhodobě udržitelné,“ konstatuje.

Čtěte také

Její slova potvrzuje prezident Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc: „Hygieny nestíhají – žáci, kteří jdou do karantény, se to dozvědí den dva před jejím ukončením a mezitím chodí do školy, aniž by to ze strany ředitele bylo možné to řešit.“

Z důvodu přetížení hygienických stanic se pak ředitelé škol snaží zastávat i práci trasovačů a vyhledávat rizikové kontakty svých žáků, přidává vlastní poznatek kandidát na ministra školství Petr Gazdík (STAN).

„To, co minulá vláda nedělala úplně dobře, je testování,“ říká s tím, že ukončit screeningové testování školáků je pro nastupující kabinet zcela nepřijatelné. Noví vládní činitelé chtějí naopak testům podrobit i očkované děti.

Bohužel v současné době není ve skladech státních hmotných rezerv dostatek testovacích sad.
Petr Gazdík

„Bohužel v současné době není ve skladech státních hmotných rezerv dostatek testovacích sad. Teprve v pátek skončí výběrové řízení na příštího dodavatele,“ dodává Gazdík.

Současné vedení resortu oznámilo, že se vánoční prázdniny školákům neprodlouží, ale před svátky je alespoň otestují.

Hosty byli:
Petr Gazdík, STAN, kandidát na ministra školství
Luboš Zajíc, prezident Asociace ředitelů základních škol ČR, ředitel ZŠ Pečky
Petra Mazancová, předsedkyně Učitelské platformy
Miroslav Hřebecký, programový ředitel EDUin

Mezi první kroky, které ho v ministerském křesle čekají, patří ale podle Gazdíka nejen řešení koronavirové pandemie. Je třeba řešit i dlouhodobější směřování resortu. „Rád bych navázal na Strategii 2030+, kterou inicioval můj předchůdce Robert Plaga (za ANO),“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové.

autoři: Martina Mašíková , marz
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.