Skok na hranici vesmíru a pár minut mikrogravitace. Miliardář Bezos míří do vesmíru vlastní raketou

8. červenec 2021

Americký miliardář a zakladatel Amazonu Jeff Bezos se už v druhé půlce července podívá na hranici vesmíru. Na několikaminutový balistický skok poletí raketou New Shepard, kterou vyvinula a vyrobila jeho další firma Blue Origin. „Je to suborbitální nosič, to znamená, že nemá za úkol dosáhnout první kosmické rychlosti a usadit se na oběžné dráze,“ vysvětluje popularizátor kosmonautiky Dušan Majer ze serveru Kosmonautix.cz. 

A přibližuje, co to znamená: „Raketa ‚pouze‘ vystoupá do výšky 100 kilometrů a poté přistane – kabina na padácích, pohonná jednotka motoricky.“

Čtěte také

Půjde navíc o vůbec první let nosiče New Shepard s lidskou posádkou. Raketa má jen jeden motor a pouze jeden stupeň, nebude tedy odhazovat různé části, jak to známe od běžných raket.

„Díky tomu je možné s raketou snadno přistát a nosič bude znovu použitelný.To může snížit náklady na jeden start,“ říká Majer. Pokud by ale došlo k problému, tak se kabina může od rakety oddělit, zažehnout vlastní motor a odnést cestující pryč od poškozeného stupně.

„Skoky“ na hranici vesmíru, na který se chystá i Bezos, nejsou v kosmonautice nic nového. Podobným způsobem se na hranici kosmu podíval v roce 1961 americký astronaut Alan Shepard, jehož jméno raketa nese a který se de facto stal prvním Američanem ve vesmíru.

Na rozdíl od prvního amerického astronauta Johna Glenna ale Shepard při tomto letu nedosáhl první kosmické rychlosti a neobletěl Zemi, jeho několikaminutový let probíhal pouze po balistické křivce.

Bezos svůj let zatím plánuje na 20. července, kdy si celý svět připomene 52. výročí od startu mise Apollo 11, během které lidé poprvé přistáli na Měsíci. Celý balistický skok do výšky kolem 100 kilometrů na Zemí (tedy na hranici vesmíru) bude trvat asi 15 minut, přičemž posádka kabiny uvidí například zakřivení Země a zažije pár minut stavu mikrogravitace.

Nové závody ve vesmíru?

Zatímco ve 20. století spolu v dobývání vesmíru soupeřily státy, zejména USA a tehdejší Sovětský svaz, dnes se o lety do kosmu zajímá stále více miliardářů.

Čtěte také

Hozenou rukavici krátce po oznámení Bezosova plánu vydat se na skok do vesmíru zvedl další miliardář Richard Branson, zakladatel firmy Virgin Galactic. Ten chce Bezose dokonce předběhnout a podívat se mimo zemskou atmosféru už 11. července.

Zda se mu to podaří, ale zatím není jisté. Jeho firma se totiž při vývoji raketoplánu SpaceShipTwo potýká s řadou zpoždění a komplikací. A má za sebou dokonce i nepodařený test, při kterém zemřel zkušební pilot.

Nedávný květnový test byl ale úspěšný a pokud se Bransonovi skutečně podaří 11. července překonat hranici vesmíru, může to znamenat, že se po 16 letech vývoje konečně naplní jeho sen nabízet relativně levné výlety do vesmíru.

Odpalovací rampy pro vesmírné rakety společnosti SpaceX v Texasu, USA

Velkou pozornost pravidelně budí i další miliardář s velkými kosmickými ambicemi Elon Musk, zakladatel firmy SpaceX. Nosiče této firmy na rozdíl od dvou předchozích zmíněných už do vesmíru dlouho létají a firma už úspěšně dopravila lidi i na oběžnou dráhu.

Sám Musk ale na rozdíl od svých konkurentů do vesmíru zatím nespěchá. Netají se sice plány zemřít na Marsu, ale dle svých slov by nerad zemřel při přistání.

Poslechněte si celé Leonardo Plus Ondřeje Nováka s dalšími podrobnostmi o dobývání vesmíru miliardáři.

Spustit audio

Související