Skinheads, rasismus a extremismus před 30 lety

16. listopad 2021

Do jisté míry novinkou se stal po roce 1989 extremismus, který sice existoval ještě před revolucí, ale byl mocensky potlačován tehdejším režimem. Mlčelo se o něm. Do vzájemné opozice se začaly stavět antisystémové skupiny, které už nespojoval společný nepřítel – na jedné straně to byli levicově zaměření anarchisté a pankáči a na druhé pravicově orientované hnutí skinheadů.

Z počátku 90. let byla pojítkem převážně hudba. „Typicky Orlík,“ jmenuje jednu z nich plukovník Jiří Kopečný, který stál u zrodu protiextremistického policejního útvaru u nás. Extremisté se ale pohybovali a dodnes pohybují třeba mezi fotbalovými fanoušky některých klubů.

Čtěte také

Kromě vzájemných antipatií pramenících z rozdílného pohledu na svět vůči levici se krajně pravicoví extremisté typicky vyhraňují také vůči menšinám. Jiří Kopečný si pamatuje útoky na Romy, černochy i osoby židovského původu. Společné mají přitom většinou jedno – útočníci si vybírají snadné cíle, konstatuje expert.

V roce 1991 vyvolali holé lebky hned dvě velké násilné akce. 12. srpna to byla razie v romském kubu v Hradci Králové, při které přišel o život jeden z Romů, v říjnu zase skinheads pochodovali Teplicemi a vyvolávali potyčky s romskými obyvateli města. 

Poslechněte si celý díl v audiozáznamu. 

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.