Alexandr Mitrofanov: Za ruský extremismus a zabíjení může Západ, tvrdí Kreml

14. květen 2021

Rusko v uplynulých dnech prožívalo masakr v budově gymnázia v hlavním městě Tatarstánu Kazani. Osamělý střelec zabil sedm dětí a dva dospělé. Země je v šoku. A už jsou slyšet názory, kdo za to může a co je třeba udělat, aby se to neopakovalo.

Devatenáctiletý vrah Ilnaz Galjavijev měl u výslechu prohlásit, že se pokládá za boha a že se v něm probudilo monstrum. V ruských médiích se také objevila informace, že trpí nevyléčitelnou nemocí mozku. Jenže zbraň mu prodali legálně a příslušná potvrzení od lékařů včetně psychiatra obdržel bez problémů.

Čtěte také

Galjavijev šel zabíjet s puškou v ruce, ale policie, která jindy pořádá hony na neozbrojené odpůrce Putinova režimu, chyběla. Ochranná zařízení ve škole nefungovala. Dopadlo to jako vždycky.

Vladimir Putin okamžitě nařídil vypracovat nová pravidla prodeje zbraní civilnímu obyvatelstvu s tím, že kazaňský vrah dostal příliš smrtonosnou pušku. Ministerstvo školství okamžitě nařídilo „uspořádat třídnické hodiny, porady s řediteli škol, pedagogy a rodiči za účelem odhalení extremismu a prevence extremistické činnosti“.

Putinův režim a láska ke střílení a zabíjení

Dětská ombudsmanka Tatarstánu Irina Volyněcová prohlásila, že je nutné okamžitě zavést státní ideologii a zřídit systém státní kontroly chování dětí nejen ve škole, ale i mimo školu, aby bylo všechno jako v SSSR. Všeruská dětská ombudsmanka Anna Kuzněcovová vyzvala k okamžité státní kontrole sociálních sítí, aby žádná informace od jednotlivců nemohla jít na veřejnost volně.

Čtěte také

Hlavní kremelský ideolog a zároveň hlavní kremelský jestřáb Nikolaj Patrušev ve stejnou dobu prohlásil, že extremismus v Rusku je vyvolán mimo jiné „uplatněním zahraničními nevládními organizacemi prozápadních liberálních hodnot“.

To mnoha Rusům připomnělo populární sarkastickou hlášku z dob, kdy byl prezidentem USA Barack Obama. Ti obyvatelé Ruské federace, kteří neztratili příčetnost, si tehdy utahovali z oficiálních obvinění na adresu Západu, který údajně zavinil všechny ruské problémy, vtipem, že všechny vchody v barácích pomočil osobně Obama.

Zazněly však i hlasy rozumných lidí. V listu Novaja gazeta zveřejnil svůj názor na kořeny problému agresivity dětí a mladistvých akademik a všeobecně uznávaný pedagog Jevgenij Jamburg.

„Smutná lékařská statistika je taková, že na prvním místě mezi nemocemi teenagerů jsou dnes duševní nemoci. Kromě toho jsme na jednom z čelných míst v Evropě, co se týká dětských sebevražd. Podle údajů Svazu pediatrů nemáme více než 12,5 procenta skutečně zdravých dětí. Taková je krutá realita,“ napsal akademik Jamburg.

Alexandr Mitrofanov

Jiní uživatelé umístili na sociální sítě velké množství fotografií, které dokazují, že Putinův režim vštěpuje i nejmenším dětem lásku ke střílení a zabíjení. Dělá to v rámci psychologické přípravy obyvatel země na válku.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio