Alexandr Mitrofanov: Rusko se uzavírá jako ponorka

30. duben 2021

Pokud by se měla hledat metafora, která by přiblížila vývoj Ruska v uplynulých dnech, nejlépe by posloužil obraz ponorky, která je sice ještě nad hladinou, ale už postupně uzavírá všechny otvory a každou chvíli zmizí v hlubinách. V samotné ponorce je přitom stále větší dusno.

Na mezinárodní scéně lze pozorovat uzavírání Ruska do sebe a výpady na všechny strany především v souvislosti s Českou republikou. Odhalení kauzy Vrbětice českým premiérem a prvním vicepremiérem odstartovalo řetězovou reakci, ve které Kreml krok za krokem označuje stále nové země za podvratné protiruské živly.

Čtěte také

Ruské ministerstvo zahraničí již oznámilo, že brzy zveřejní seznam nepřátelských zemí, které nebudou smět zaměstnávat ruské občany. Oficiálně nebyl představen, ale Česko v něm jistě chybět nebude. Také nejvyšší kremelští činitelé se nejvíce vymezují vůči České republice. Prezident Vladimir Putin označil chování českých vládních míst za absurdní. Ministr zahraničí Sergej Lavrov a další předvedli, jakou taktiku Kreml vůči Česku momentálně zvolil.

Jako páku k tomu použili prezidenta Miloše Zemana a po jeho neúspěšném pokusu zvrátit obraz výbuchu ve Vrběticích ministryni spravedlnosti Marii Benešovou (za ANO). Tito dva činitelé podkopávají jednotnou linii české vlády ohledně vyšetřování ve Vrběticích, když mluví o dvou jako Zeman, nebo dokonce o několika verzích vyšetřování jako Benešová.

Tyto výroky jsou ihned přebírány kremelskou propagandou a následně Lavrov a další mluví o tom, že české vedení vůbec neví, co se ve skutečnosti ve Vrběticích odehrálo, a že Česko řídí schizofrenici.

Taktika kremelských represí

Ruská federace vyhrožuje, že opustí Parlamentní shromáždění Rady Evropy, protože organizace přijala usnesení, kterým žádá tuto zemi o propuštění Putinova politického vězně Alexeje Navalného. Rusko v mžiku prohlásilo, že tuto žádost bude ignorovat.

Čtěte také

Obdobnou, mnohem rozsáhlejší rezoluci ve čtvrtek schválil vůči Rusku Evropský parlament a je tam i část o útoku této země na Česko.

V rezoluci mimo jiné stojí: „Ruská federace představuje nejen vnější hrozbu pro evropskou bezpečnost, ale vede i vnitřní válku proti vlastnímu lidu v podobě systematického útlaku opozice a zatýkání na ulicích.“

Zbývá dodat, že se taktika kremelských represí v minulých dnech mírně změnila.

Alexandr Mitrofanov

V Moskvě se při poslední protestní demonstraci 21. dubna příliš nezatýkalo. Zatýkání přišlo později a to tak, že na policii byli cíleně předvedeni veřejně známí vědci, společenští či kulturní činitelé, kteří se netají svým nekremelským naladěním. Vytipovali je podle kamer v ulicích, které vyhodnocovaly obličeje, a jediným obviněním bylo, že šli po ulici, čímž se zúčastnili nepovolené akce.

Ruská ponorka začíná být stále depresivnější.

Autor je komentátor serveru novinky.cz

Spustit audio