Seriál Koruna se královně Alžbětě líbil, jen prý byl zbytečně dramatický

1. červen 2023

Britská královna Alžběta II. za dlouhá desetiletí vlády zažila patnáct premiérů a ve Vatikánu sedm papežů. V letech jejího panování byla postavena a zase zbourána berlínská zeď a ve Washingtonu i v Moskvě se vystřídala řada vrcholných představitelů. Nic z toho královna nekomentovala. Zůstávala přísně apolitická. I o tom hovoří v Portrétech historik Martin Kovář.

Alžběta II. byla nejdéle žijícím a nejdéle vládnoucím britským panovníkem v dějinách. V únoru 1952 ve věku 25 let nastoupila na trůn po smrti svého otce krále Jiřího VI., který zemřel na rakovinu plic ve věku 56 let.

Čtěte také

Její korunovace ve Westminsterském opatství se uskutečnila 2. června 1953. „Po celý svůj život a z celého srdce se budu snažit naplňovat důvěru ve mě vloženou,“ řekla při korunovaci. Slib dodržela, skutečně celý život zasvětila službě monarchii.

Ještě 6. září 2022 jmenovala do funkce premiérku Liz Trussovou (ta byla třetí ženou v čele britské vlády a 15. ministerským předsedou za dobu vlády Alžběty II.). Dalšího dne, 7. září 2022, královna odložila schůzku se svými poradci z královské rady, protože lékaři jí doporučili odpočinek. A 8. září 2022 ve věku 96 let zemřela.

Uprostřed mašinérie dvora

Za dobu panování podnikla stovky zámořských cest, z Buckinghamského paláce přihlížela rozpadu britské koloniální říše, vstupu své země do Evropského společenství i jejímu vystoupení z Evropské unie v lednu 2020. Zažila první rakety ve vesmíru i příchod internetu. A celou tu dobu stála v čele své země jako symbol její stability, jako pevná a bezúhonná panovnice.

Čtěte také

V politice si zachovávala striktní neutralitu a i proto byla považována za důležitý svorník jednoty země. Například její věta před skotským referendem o nezávislosti v září 2014, že doufá, že voliči pečlivě zváží budoucnost, kterou navíc pronesla ve svém skotském letním sídle, byla pokládána za signál, že si královna odchod Skotska nepřeje.

Měla ráda psy a koně, jezdila na vyjížďky krajinou. Odchovala víc než třicet psů svého nejoblíbenějšího plemene corgi. Britové královnu popisovali jako ženu oddanou svému poslání, panovnici obrovských zkušeností i smyslu pro humor, hluboce věřící, schopnou citovat z bible. Ale i jako ženu osamocenou uprostřed mašinérie dvora a matku, která si vyčítala, že kvůli státnickým povinnostem neměla dost času na výchovu svých dětí.

I v této poloze ji zachytil seriál společnosti Netflix s názvem Koruna z let 2016 až 2021. Královně se podle médií docela líbil, i když popisy některých událostí byly podle ní „přehnaně dramatizovány“.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související