Sami jsme původně ryby, přitom o nich moc nevíme. Proč jsou Češi tak fixováni na kapra a proč u nás neexistuje kapří biochov?
Mezi typické atributy vánočních svátků patří od nepaměti ryba. Ryba jako křesťanský symbol, ryba jako postní jídlo, ryba a především kapr coby česká národní tradice. Jenže co o rybách vůbec víme?
Vnímáme je většinou pohledem buď úzce gastronomickým coby zdravou a dietní krmi, nebo akvaristickým, kdy nám ryby v akváriu nebo v domácím jezírku tvoří hezkou živou dekoraci.
Víme ale, jaké ryby vlastně jsou? Proč je tuzemská vánoční tradice tak úzce svázána právě s kaprem, a ne s jinou rybou? Jaké máme povědomí o životě kaprů, jejich chovu a současném rybníkářství? Poznáme kvalitní rybník a zdravou rybu? Proč není dobré kapra před Vánocemi nosit domů do vany a proč v Česku jako v jedné z mála středoevropských zemí téměř neexistuje chov kaprů v režimu ekologického zemědělství a s certifikací bio?
O tom všem v Natuře s ichtyologem Lukášem Kalousem z České zemědělské univerzity v Praze a Markétou Dvořákovou-Prokešovou a Jánem Regendou z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Připravila Markéta Ševčíková.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.