Rusko přesvědčilo povstalce na jihu Sýrie k odchodu a odevzdání těžkých zbraní

9. červenec 2018

Po několikatýdenním bombardování ze strany ruských a syrských vládních jednotek povstalci v jihosyrské provincii Dar’á souhlasili, že se stáhnou a odevzdají těžké zbraně.

Všímá si toho server katarské televize Al-Džazíra, jenž zároveň upozorňuje, že syrská armáda dobyla i strategicky důležitou oblast u hranic s Jordánskem, kterou rebelové ovládali řadu let.

Podle dohody s Moskvou získali povstalci výměnou za odevzdání těžkých zbraní slib, že syrská armáda odejde ze čtyř vesnic na východě provincie, potvrdily serveru zasvěcené zdroje. Rebelové, kteří s takovým řešením nesouhlasí, budou moci odejít bezpečným koridorem do oblastí na severu, kterou dál ovládají povstalci.

Rusko jako garant

Podle Al-Džazíry se očekává, že bojovníci Svobodné syrské armády (FSA) zamíří se svými rodinami na sever do Idlibu a do malé povstalecké enklávy u Golanských výšin. Detaily mají být dojednány v příštích týdnech.

Dohoda však předpokládá, že v oblasti dobyté syrskou vládou nebudou smět zůstat syrské síly, řekly katarskému portálu jeho zdroje. Místo nich se na hranicích s Jordánskem rozmístí ruská vojenská policie a bude zajišťovat bezpečnost měst a vesnic, jichž se úmluva týká. A společně s civilními zaměstnanci syrské vlády budou Rusové také spravovat strategický hraniční přechod Nasíb.

Právě přítomnost ruské vojenské policie prý povstalce nakonec přesvědčila, aby s dohodou souhlasili, stejně jako Jordánsko, které se obávalo, že oblast obsadí šíitské milice bojující za syrský režim.

Válka nekončí

Jak soudí Al-Džazíra, dobytí syrsko-jordánského hraničního přechodu Nasíb je každopádně velkým úspěchem režimu prezidenta Bašára Asada, který ho chce časem otevřít jako důležitou obchodní trasu.

Syrská armáda se teď bude moci pustit dál na jih k oblasti východně od města Dar‘á, kde se povstalecké území zužuje do nevelkého koridoru podél jordánských hranic. Ten nyní Syřané chtějí rozpůlit.

S přesvědčováním povstalců pomáhalo i Jordánsko. Mluvčí tamější vlády však zdůraznila, že jde o politické, a nikoli vojenské ujednání a válka tím nekončí, upozorňuje Al-Džazíra.

Do svých domovů se hned vzápětí začaly vracet tisíce Syřanů, kteří k jordánským hranicím uprchli před boji, dodává blízkovýchodní server Middle East Eye. Podle jeho zdrojů se o víkendu dalo do pohybu na 20 tisíc lidí. Spojené národy pak uvádějí, že před rusko-syrskou ofenzivou uteklo přes 320 tisíc obyvatel.

autor: gzb
Spustit audio

Související