Ruské volby vzkazují opozici: nemůžete kandidovat, jste mimo, nás mají lidé rádi, vysvětluje novinář Soukup

20. září 2021

O víkendu se v Ruské federaci konaly parlamentní volby. Podle předběžných výsledků by Jednotnému Rusku, které je provázené s Vladimirem Putinem, měla zůstat dvoutřetinová většina. „Ty volby nelze z celé řady důvodů považovat za spravedlivé,“ upozorňuje analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek. „Neexistuje tam reálná opozice – alternativa k oficiální moci neměla přístup do médií, výběr kandidátů byl silně upraven ve prospěch vládnoucí strany.“

„Samotný akt hlasování je jen závěrečnou třešničkou na dortu,“ glosuje Votápek, který má za to, že další evropské sankce by byly z hlediska Ruska naprosto bezvýznamné a na tamní vnitřní politiku by neměly pražádný vliv.

Čtěte také

Že volby v Rusku přinejmenším od roku 2003 nemají stejnou funkci jako u nás, kde se v důsledku hlasování může změnit vláda, potvrzuje redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup.

„Ty volby jsou deklaratorní. Říkají tím opozici: ‚Sice nemůžete kandidovat a jakkoli zasáhnout, ale podívejte se, my jsme dostali 50 procent hlasů, takže jste mimo. Nás mají lidé rádi‘,“ přibližuje novinář.

Putin vrátil zemi jistotu

Bývalý velvyslanec v Moskvě a ve Washingtonu Petr Kolář ale upozorňuje, že běžní Rusové v drtivé většině uznávají Putina jako člověka, který vrátil zemi důstojnost a lidem elementární jistoty. Éra Borise Jelcina pro ně totiž byla obdobím chaosu a zmatku, vysvětluje.

Hosty byli:
Ivana Milenkovičová, zpravodajka v Rusku, Český rozhlas
Vladimír Votápek, analytik mezinárodních vztahů, bývalý diplomat 
Ondřej Soukup, redaktor Hospodářských novin
Petr Kolář, bývalý velvyslanec ve Washingtonu a Moskvě 

Obyčejní lidé ocenili, že Putin vrátil zemi do pořádku – byly plné obchody, vznikla střední třída a začalo se jezdit na dovolené do zahraničí, shrnuje Kolář a dodává, že i případné represe vůči opozici jsou Rusy často vnímány spíš jako kroky k zachování klidu a pořádku.

Jeden ze zásadních problémů ruské politiky tkví podle bývalého velvyslance v nejednotnosti demokratické opozice, kterou ilustruje třeba dlouholetý spor mezi Alexejem Navalným a Grigorijem Javlinským.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Martiny Maškové a Lukáše Matošky.

Spustit audio

Související