Rozhovory, dokumenty, diskuze. Plus bilancuje a vyhlíží konec roku 2020

22. prosinec 2020

Vánoce křesťanské i ty za socialismu, rozhovory s osobnostmi, dokumenty i reprízy toho nejlepšího za rok 2020. To je jen zlomek ze svátečního vysílání Plusu, ke kterému vás zveme. 

Připravili jsme pro vás speciální program složený z těch nejzajímavějších rozhovorů, diskuzí, dokumentů a seriálů. 

Světové dění v roce 2020 plně ovládla pandemie nemoci covid-19. Vybrali jsme pro vás dalších 20 příběhů, na které by se nemělo zapomenout. Poslechnout si je můžete každý den od 21. do 30. prosince. Dozvíte se to nejzásadnější z domova i ze zahraničí, z kultury a sportu.

Co přinesl rok 2020, jsme podrobně probrali s analytiky, komentátory a politiky.

Ve vánočním programu najdete také speciálně vybrané díly historických pořadů, například Archivu Plus, a to na téma Vánoce za socialismu.

Připravili jsme i výběr nejvíc poslouchaných nebo čtených textů roku na našich webových stránkách. Můžete se tak vrátit třeba k exkluzivním rozhovorům s laureáty Nobelovy ceny.

Shrneme také dobré zprávy z oblasti ochrany přírody a přineseme přehled léků, které by mohly pomoci proti covidu-19.

O svátcích uslyšíte rozhovory s českými osobnostmi, třeba biologem a filozofem Stanislavem Komárkem, meteoroložkou Alenou Zárybnickou nebo muzikantem Davidem Kollerem.

A nebudou chybět ani bilancující komentáře našich analytiků

Protože ale covid vánoční svátky neslaví, budeme pro vás vysílat živě. O aktuální informace určitě nepřijdete.

Abyste o nic nepřišli, můžete program živého vysílání sledovat zde – najdete tam přehled čtvrtečního, pátečního, sobotního a nedělního vysílání.

Krásné Vánoce vám přeje celý tým Českého rozhlasu Plus - Když chcete vědět PROČ 

autoři: Zuzana Netolická , kac

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.