Roušku, či respirátor? Radši lépe chránit sebe i ostatní, snížit DPH je věcí vlády, říká epidemiolog

27. leden 2021

„Z hlediska komunitní ochrany jsou rouška a respirátor takřka ekvivalentní. Běžné látkové roušky zachytávají 99 procent kapének vznikajících při řeči, což je hlavní zdroj nákazy,“ říká v Pro a proti vedoucí Oddělení chemie a fyziky aerosolů Akademie věd Vladimír Ždímal. Epidemiolog Roman Chlíbek ovšem namítá, že kdyby byly roušky a respirátory srovnatelné, nebyly by děleny na různé třídy podle účinnosti filtrů: „Je přece rozdíl mezi ústenkou a respirátorem FFP2 nebo FFP3.“

Nosit respirátory třídy FFP2 na rizikových místech nyní zvažuje jako důrazné doporučení vláda. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové se totiž v Česku koronavirus nadále šíří v komunitách.

Vědec Ždímal proto na Plusu vysvětluje, že komunitní ochranou, k níž by mohly respirátory patřit, se rozumí to, nakolik rouška či respirátor chrání ty ostatní:

Čtěte také

„V tomto smyslu jsou oba ochranné prostředky ekvivalentní, snad s jednou výjimkou: respirátory s výdechovým ventilkem produkují spoustu kapének a pro komunitní ochranu se nehodí.“

„Na té nádechové straně, tedy pokud jde o ochranu toho, kdo to nosí, by skutečně respirátory měly teoreticky při správné velikosti a správném utěsnění a používání poskytnout větší ochranu než látkové roušky,“ upřesňuje Ždímal.

Vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Chlíbek namítá, že dnes jde jak o komunitní ochranu, tak o ochranu sebe sama. „Z pohledu těsnosti je daleko lepší a účinnější respirátor i přes to, že se provádí velké množství testů. Žádná z laboratoří netestuje, jestli dochází k průniku virů, řeší se jen velikost částic.“

Cena roušky versus respirátoru by neměla být rozhodující. Rozhodovat by měla účinnost. Je věcí vlády, aby respirátory osvobodila od DPH.
Roman Chlíbek

Na námitku, že doporučené nošení respirátorů by mohlo zatížit peněženky lidí, epidemiolog oodpovídá: „Vzhledem k tomu, co nás celá pandemie stála, by neměla být cena roušky versus respirátoru rozhodující. Rozhodovat by měla účinnost. Je věcí vlády, aby respirátory osvobodila od DPH, což povede k jejich zlevnění.“

Na respirátory se v Česku vztahuje nejvyšší sazba DPH 21 procent. Ke snížení nebo zrušení sazby na ochranné pomůcky už vyzvali vládu výrobci respirátorů. 

Účinnost klesá se špatným nasazením

Pokud jde o účinnost jednotlivých prostředků, čeští vědci testovali asi 100 respirátorů, připomíná Ždímal: „Respirátor dobře chrání, pouze když ho dobře připevníme – velmi těsně, lepící páskou, lepidlem či tavnou pistolí.“

Čtěte také

„Když respirátor nebyl přilepen, účinnost klesala dramaticky a u FFP3 klesla z 99 procent na 80 až 20 procent podle kvality výrobku, protože je nebylo možno vytvarovat na tváři a kolem nosu tak, aby poskytly plynotěsnou ochranu,“ naznačuje variabilitu respirátorů Ždímal. 

Epidemiolog Chlíbek ale v Pro a proti na Plusu upozorňuje, že těsnost roušek je ještě mnohem nižší než respirátorů. „Respirátor už jen svým tvarem zaručuje větší těsnost než obyčejná rouška,“ říká a zdůrazňuje, že roušky téměř ztrácí smysl, když jsou nošeny špatně. 

Další možností, jak se chránit, jsou nanoroušky. „Moderní nanoroušky dokáží poskytnout srovnatelnou míru ochrany z hlediska filtrační účinnosti, krásně se dají vytvarovat kolem nosu a na obličeji. Sám takovou nosím, protože mi jako astmatikovi vyhovuje menší odpor proti dýchání ve srovnání s respirátory,“ svěřuje se fyzik.

Povinnost, doporučení, nebo větší výběr?

Povinnost nosit respirátory třídy FFP2 zatím na stole není. „Smysl poztrácí zavádění opatření, kterým se budou lidé bránit. Vidíme, že teď už je národ na konci svých sil, takže jakákoliv zásadní restriktivní opatření se mohou minout účinkem,“míní vedoucí epidemiologické skupiny ministerstva zdravotnictví Roman Chlíbek a dodává: 

Čtěte také

„Domnívám se, že nakonec se půjde cestou doporučení. Ale mělo by zaznít to, že pokud máme nějaké ochrany dýchacích cest, které poskytují byť o několik procent vyšší účinnost, tak bych volil ten účinek nejvyšší. Proto také řada zemí respirátory třídy FFP2 zavádí.“

I mezera tloušťky dvou vlasů viru stačí, aby ochrannou pomůckou prošel, tvrdí vědec. Místo doporučení nebo povinnosti má jiný návrh.

„Nestačí, když to trochu těsní, musí to těsnit velice. Proto nejsem už takovým zastáncem respirátorů FFP2 a FFP3, jako jsem byl loni. Pomohlo by spíš, kdyby se na trhu objevily respirátory různých výrobců a velikostí a my si vybrali ten, co nejlépe pasuje na náš obličej,“ doporučuje Vladimír Ždímal.

Poslechěte si celé Pro a proti Karolíny Koubové.

Spustit audio

Související