Rok 2023 v Česku: Nový prezident i brutální útok na univerzitě

29. prosinec 2023

Nová hlava státu, schválení změn daňového systému, novinky v důchodech i důsledky dvou válečných konfliktů. Česko má za sebou další rok nabitý událostmi, které proměnily – anebo ještě promění – život v zemi.

Ve výběru domácích událostí nejde opomenout dění posledních dní. Českem před týdnem otřásla zpráva o střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která byla prvním masovým útokem na akademické půdě v Česku. Navíc v celoevropském srovnání je třetí za uplynulých 15 let. Zemřelo 14 lidí, 25 lidí skončilo v nemocnicích. 

Čtěte také

Univerzita teď řeší, jak bude vypadat návrat k výuce, a to nejen přímo do budovy, kde se tragédie stala, ale i obecně.

Podle všech děkanů školy se bude po útoku zotavovat celá univerzita dlouho, možná měsíce. Zkoušky by studenti mohli dělat online nebo v budovách jiných fakult. 

Policie po útoku začala sledovat i prostor sociálních sítí, zjistila už víc než 60 případů schvalování střelby. Část z prověřovaných dokonce nepřímo mluvila o inspiraci útokem nebo vyzývala k jeho napodobení. 

Čtěte také

Většinově ale tragédie vyvolala vlnu podpory, na kontech pro pozůstalé po obětech se už objevují desítky milionů korun, před filozofickou fakultou a před rektorátem stále hoří tisíce svíček. 

Jak bude vypadat výuka na Univerzitě Karlově dál? Jaká opatření budou školy v Česku přijímat? Budeme samozřejmě dál sledovat.

Teď už se ale zaposlouchejte do ohlédnutí za událostmi celého roku 2023. Připravili Lucie Pávová a Vojtěch Tomášek.

Spustit audio

Související