Rok 2002: Déšť padal a voda stoupala. Nejničivější povodně v novodobé historii Česka

18. září 2018

Záplavy v srpnu 2002 byly nejničivější v novodobé historii v Česku. Nejpostiženějším regionem byla Praha, kde voda napáchala škodu za 27 miliard korun.

Povodeň v metropoli zaplavila několik čtvrtí a pod vodou skončily stanice metra, některé památky i část zoologické zahrady. Vodohospodáři ji označili za pětisetletou, je považována za nejrozsáhlejší v historii hlavního města. 

Zásah do všech oblastí života

Hladina Vltavy dosáhla třetího stupně povodňové aktivity již 8. srpna 2002, za dva dny začala mírně klesat, poté však přišla druhá vlna srážek na jihu a západě Čech. V pondělí 12. srpna byl v Praze znovu vyhlášen stav ohrožení. Vzestup hladiny trval přibližně tři dny.

Řeka kulminovala 14. srpna s průtokem více než 5000 metrů krychlových vody za vteřinu. Vysoce tak překročila limit stoleté vody, o které se v Praze mluví při průtoku větším než 3700 metrů krychlových za vteřinu a která byla předtím naposledy v roce 1890.

Povodeň zasáhla snad do všech oblastí života v metropoli. Ztížila práci některých úřadů, mimo jiné zdevastovala centrální budovy Českého statistického úřadu v Karlíně. Části města byly odpojeny od elektřiny a plynu, v několika školách se posunul začátek školního roku. Evakuováno bylo na 50 tisíc lidí. Povodeň si v Praze vyžádala i jeden lidský život, v Lahovicích utonul pětapadesátiletý muž z chatové osady.

Lachtan Gaston doplaval do Německa

Smutnou daň si povodně vyžádaly v zoologické zahradě, kde muselo být kvůli stoupající vodě utraceno několik zvířat – například lev a medvěd. Utonula jedna gorila a dva hrošíci liberijští. Pracovníci zahrady museli evakuovat celkem 1010 zvířat.

Mediálně nejsledovanější byl únik lachtana Gastona, který se po rozvodněné Vltavě a Labi dostal až do Německa, kde navzdory snaze ošetřovatelů pošel vysílením. Příběh vytrvalého lachtana se stal tématem pro literáty, hudebníky i výtvarníky. Zajímavý námět zaujal dokumentární i umělecké filmaře. Po Gastonovi byla pojmenována i jedna z ulic v pražské Troji.

Autorem dokudramatu o lachtanu Gastonovi byl Lukáš Csicsely. V režii Petera Gábora účinkují Ivan Dejmal, Renáta Klemensová a Petr Houska.

O život kvůli ničivé vodě nepřišel v srpnu roku 2002 jen lachtan Gaston. Jak probíhala evakuace zoologické zahrady, která se o velké vodě dozvěděla zřejmě příliš pozdě? U bazénu, odkud v roce 2002 uplaval nejen Gaston, ale i tři další lachtaní samičky, natáčel redaktor Ondřej Ševčík. Průvodcem mu byl Petr Velenský, který se tehdy záchranných prací zúčastnil.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související

Starší díly

Nejnovější díly

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.