Rok 1976: Stavíme paneláky

28. červen 2018

Někteří jim říkali „králíkárny“ pro jejich vzhled a šedivou uniformitu, která často značně měnila ráz celých měst. Jiní si je pochvalovali jako levné a ve své době moderní bydlení. Domy z prefabrikovaných panelů zažily největší boom v 70. a 80. letech 20. století v zemích východního bloku.

Výstavba panelových sídlišť byla pro komunistický režim východiskem z krize, do které se dostal řadou vlastních chyb. Klíčovým bylo po roce 1948 zestátnění bytových domů, tedy jejich ukradení původním majitelům.

Následovalo regulování nájemného, populistický krok, který měl umožnit získání bytu „dělnické třídě“. Nízké nájemné ale nedokázalo generovat dostatek prostředků na údržbu mnoha bytových domů a výstavbu nových. Už na počátku 60. let registrovala velká města nedostatek bytů. Do starých domů se neinvestovalo a řešení se našlo v levné panelové výstavbě.

Sídliště na loukách i v centrech

V České republice bylo v letech 1953 až 1991 postaveno na 80 tisíc paneláků s asi 1,2 milionu bytů, z toho více než polovina v 70. letech. Původní odhadovaná životnost (asi 40 let) byla už u řady staveb překročena.

Panelová výstavba se realizovala jako celá sídliště na zelených loukách, jindy ale zaplavila i historická centra měst, například Benešova. Jiným případem byl Most, kde historické centrum muselo ustoupit těžbě uhlí a na jeho místě vzniklo celé panelové město.

Dokudrama o výstavbě sídlišť podle scénáře Lukáše Csicselyho natočil režisér Jiří Seydler, účinkují Jana Kouhoutková Ondrušková, Petr Matyáš Cibulka a Martin Valouch. Připomenou nám stavbu Jižního Města, největšího pražského sídliště, které je údajně i největším sídlištěm v republice. Píše se rok 1976 a na „Jižáku“, jak se zmíněnému sídlišti běžně říká, se předávají první byty. Na jeden z nich se jde podívat mladý pár očekávající vbrzku narození prvního potomka…

O éře prvních paneláků u nás si pak s historikem Martinem Krskem z Muzea města Ústí nad Labem povídala Veronika Kindlová.

autor: David Hertl
Spustit audio

Související