Robert Schuster: Söderova hraniční policie aneb Tonoucí se stébla chytá

19. červenec 2018

Tento týden začala v největší německé spolkové zemi, v Bavorsku, fungovat nová hraniční policie.

Jedná se o jeden z klíčových projektů tamního premiéra Markuse Södera. Jeho cílem má být zvýšení pocitu bezpečí u občanů, kteří se cítí být ohrožováni přeshraniční kriminalitou. Především ale ilegální migrací, kdy se skupiny převaděčů a pašeráků lidí snaží dostat běžence do Bavorska.

Merkelová neveze ze summitu tlačítko, které zastaví migraci. Dohoda CSU stačit nebude, myslí si komentátor Schuster

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bruselu

Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie po devítihodinovém jednání schválili v noci na pátek změnu přístupu k migraci. Unijní lídři se shodli na vzniku center pro migranty na severoafrickém pobřeží i v Evropě. V nich by se posuzovaly případy lidí zachráněných ve Středozemním moři a rozhodovalo o tom, kdo má právo na mezinárodní ochranu.

Pokud přihlédneme k dlouhodobě klesajícím počtům uprchlíků, neubráníme se dojmu, že nová policejní složka má mít hlavně symbolický význam. A potvrzuje to i fakt, že bavorští pohraničníci budou hlídkovat vždy spolu se spolkovými policisty, kteří mají ochranu státních hranic běžně na starosti.

Navíc jim budou podřízeni. Rozhodně tak nebudou mít pravomoc zadržené ilegální běžence vykázat mimo německé území, což by si asi Markus Söder přál ze všeho nejvíc, ale i tady hovoří příslušné zákony jasně.

Vlastní bavorská pohraniční policie je tak pouze jedním z celé řady zlepšovacích návrhů, které nový premiér předložil od poloviny března letošního roku, kdy převzal otěže od Horsta Seehofera. Některé z nich byly přijaty docela dobře, jako když například přišel s myšlenkou, aby byla délka funkčního období bavorských premiérů omezena na maximálně deset let.

Politická výjimečnost CSU

U jiných iniciativ se naopak nesetkal s kladnou odezvou, což lze nepochybně konstatovat o jeho rozhodnutí rozmístit ve vstupních prostorách veřejných budov v Bavorsku kříže na připomínku křesťanského charakteru země. Söder určitě také využije nadcházející letní týdny, aby cestoval po regionu a slíbil tu nový obchvat obce, jinde zase kruhový objezd či miliony na rozšíření rychlého internetu na venkov.

Merkelová řeší první krizi své nové vlády. Migrace rozdělila sesterské strany

Německá kancléřka Angela Merkelová

Konzervativní vládní koalici v Německu hrozí rozštěpení kvůli přistěhovalectví, všímá si britský list The Times. Kancléřka Angela Merkelová nechce přijmout žádné jednostranné řešení, jaké se snaží prosadit ministr vnitra, a její vládě tak hrozí ostrý střet. Merkelová trvá na tom, že otázka migrace vyžaduje celoevropské řešení.

Říjnové volby v Bavorsku se nezadržitelně blíží a Söderovi a jeho křesťanským sociálům zbývá stále méně času, aby zvrátili negativní trend v průzkumech veřejného mínění. Volební vítězství CSU sice ohroženo není. Na to je strana až příliš silně zakořeněna v bavorské politické tradici a odráží tamní mentalitu, která je odjakživa syntézou liberálního rebelství a přirozené nedůvěry vůči novotám.

Avšak pravděpodobnost, že křesťanští sociálové by již po podzimu nemuseli vládnout sami, se zdá být hodně vysoká. S koaličním partnerem by se museli nejenom dělit o moc v Bavorsku, ale také by ztratili na váze v Berlíně, kde jsou součástí celostátní vládní koalice vedené kancléřkou Angelou Merkelovou.

Jak moc dokážou křesťanští sociálové svým větším partnerům v Berlíně zatopit, prokázal před několika týdny šéf CSU a ministr vnitra Horst Seehofer, když de facto taktikou cílených ultimát a zvyšováním tlaku donutil kancléřku k zásadní změně její dosavadní migrační politiky.

Robert Schuster

Bez silné podpory od voličů z domovského Bavorska, která byla dosud na německé poměry unikátní, neboť trvala více než půl století, ovšem křesťanští sociálové o svou politickou výjimečnost přijdou. I z toho důvodu se pokusí v příštích měsících udělat možné i nemožné, aby se tento z jejich pohledu katastrofický scénář nenaplnil. A budou se přitom chytat všech stébel, na která narazí.

autor: rsc
Spustit audio