Merkelová řeší první krizi své nové vlády. Migrace rozdělila sesterské strany

18. červen 2018

Konzervativní vládní koalici v Německu hrozí rozštěpení kvůli přistěhovalectví, všímá si britský list The Times. Kancléřka Angela Merkelová nechce přijmout žádné jednostranné řešení, jaké se snaží prosadit ministr vnitra, a její vládě tak hrozí ostrý střet. Merkelová trvá na tom, že otázka migrace vyžaduje celoevropské řešení.

Ministr vnitra a předseda partnerské Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) Horst Seehofer deklaroval, že jestli kancléřka neustoupí, vzepře se jí a zavede pohraniční kontroly žadatelů o azyl. Chce, aby policie některé z běženců odmítala už na hranicích.

Čtěte takéO migraci se bude jednat dál. Merkelová odmítá automatické vracení běženců

Takový krok by však téměř jistě vedl k jeho odvolání a spolková vláda by padla, soudí Timesy. Současná koaliční roztržka mezi CSU a Merkelové Křesťanskodemokratickou unií (CDU) je podle těchto novin zatím nejhorší, jakou kdy kancléřka musela řešit.

Německá média a někteří konzervativci varovali, že pokud nedojde k dohodě, může Merkelové hrozit hlasování o nedůvěře vládě. Bavorská CSU vycítila podporu některých členů CDU a vyzvala k okamžitému řešení. Německý deník Bild se zeptal na názor 246 zákonodárců CDU a pouze tři podpořili postoj Merkelové, že není správné vracet žadatele o azyl už od hranic.

Čtěte takéV Evropě dělají velkou chybu. Lid se obrátil proti svému vedení, vzkázal Trump do Německa

Například poslanec Axel Fischer zdůraznil, že o této otázce se debatuje už od roku 2015 a je konečně nutné najít nějaké řešení, i kdyby je mělo provázet hlasování o nedůvěře kabinetu. Další zase soudí, že podpora kancléřčina přístupu znamená riskovat „dobrodružství zvané nové volby“, píše britský list s odkazem na členy Budestagu za CDU.

Společná azylová politika

Seehofer prosazuje nový migrační plán, který by umožnil policii vracet od německých hranic běžence bez osobních dokladů, dále ty, kteří se už zaregistrovali jinde v Evropské unii, a osoby, jimž byla žádost o azyl už jednou zamítnuta.

Jiří Pehe: Jak to nyní myslí Merkelová s uprchlickými kvótami?

Německá kancléřka Angela Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová před několika dny prohlásila, že ve zpětném pohledu nepřispělo ke smíru v Evropské unii rozhodnutí z roku 2015.

Spolková kancléřka s tím však nesouhlasí, protože se obává, že Brusel by taková opatření považoval za odklon od unijní politiky, jenž by poškodil středomořské země jako Itálii a Řecko. Merkelová slíbila, že místo „jednostranných německých kroků na úkor třetích stran“ se pokusí na evropském summitu koncem června vyjednat celounijní řešení.

Politička označila přistěhovalectví za „lakmusový papírek budoucnosti Evropy“ a vyjádřila naději, že prosadí svou představu o společné azylové politice. V jejím rámci by se o uprchlíky dělily všechny země Unie. Ty, které je odmítnou, by mohly „přispět jinak“, oznámila kancléřka, aniž uvedla podrobnosti.

CSU však trvá na tom, že Německo na další evropský summit už čekat nemůže. „Musíme myslet na vlastní obyvatele, a ne na zbytek Evropy,“ prohlásil bavorský premiér Markus Söder. Předseda poslaneckého klubu CSU Alexander Dobrindt upozornil, že Seehofer může opatření zavést i bez kancléřčina souhlasu a nařídit policii, aby migranty vracela.

Mladý rakouský spolkový kancléř Sebastian Kurz se v Berlíně sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Osa ochotných

Londýnské Timesy podotýkají, že se v Evropské unii mění situace, a to v neprospěch Angely Merkelové. Prvního července převezme unijní předsednictví Rakousko, jehož kancléř Sebastian Kurz označil za svou prioritu boj proti ilegální migraci. Podle něj je třeba se zaměřit na vnější hranice osmadvacítky.

Kurz, jehož konzervativní lidovci vládnou v koalici s krajně pravicovou Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ), požaduje, aby pohraniční agentura Evropské unie Frontex dostala větší pravomoci ke snížení počtu migrantů.

A ve středu kancléř oznámil, že ministři vnitra Rakouska, Itálie a Německa vytvořili „osu představitelů ochotných k boji proti nezákonnému přistěhovalectví“. Tato skupina je tak přímým odpůrcem přístupu Merkelové k azylové politice a otevřeným evropským hranicím, zdůrazňuje deník The Times.

autor: gzb
Spustit audio

Související