Putin se dostal za hranu a určitě si bude dál s Unií hrát, komentuje částečné obnovení dodávek ruského plynu expremiér Topolánek

21. červenec 2022

Po pravidelné desetidenní údržbě plynovodu Nord Stream 1 už zase proudí do Evropské unie ruský plyn. Obnovení dodávek plynu hlavně znamená více času na naplnění zásobníků a na šetření. „Situace bude pořád takto napjatá a válka to pouze obnažila,“ říká ve Speciálu bývalý premiér Mirek Topolánek, který je dnes předsedou Výkonné rady Teplárenského sdružení.

„Současná situace nastala vypínáním jaderných a uhelných elektráren v Německu a dalších zemích a nedostatek jsme si způsobili sami,“ dodává.

Čtěte také

Než dojde k alternativním dodávkám a budeme mít dodávek ropy a plynu dost, a může to trvat klidně až pět let, bude podle Topolánka situace stále turbulentní a cenově vypjatá.

Ruský prezident Vladimir Putin je podle Topolánka už dávno za hranou, kdy by ho mohlo omezení nákupu ruského plynu a ropy nějak ekonomicky ohrozit.

„Samozřejmě to pro Putina bude znamenat výpadek v rozpočtu, ale on se zatím živí dlouhodobými kontrakty, které má vázány na cenu na spotovém trhu. To znamená, že dostává více peněz za menší dodávky. Navíc dodává do zemí, jako je Indie, Turecko, Čína. Nepochybně netratí ani na dodávkách ropy,“ vypočítává bývalý premiér.

Hosté:
Petr Třešňák (Piráti), náměstek ministra průmyslu 
Mirek Topolánek, expremiér a předseda Výkonné rady Teplárenského sdružení 
Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy pro hospodářskou politiku 
Petr Šmelhaus,vedoucí právního oddělení spotřebitelského časopisu dTest 

Topolánek jako premiér předsedající země EU zažil před 13 lety už něco podobného. S šéfem Kremlu řešil spor kolem ukrajinských plateb za plyn.

„Současná situace je o té tehdejší rozdílná v tom, že tehdy to byl rusko-německý zájem, teď už se jedná pouze o zájem Ruska. Putin se dostal za hranu a určitě si bude nadále a permanentně s Unii hrát. A to, že se chceme odpojit od dodávek, nebo mít minimálně nějakou alternativu, je správný postup. Já to už před těmi 13 lety ohlásil a mrzí mě, že se za tu dobu nic pozitivního nestalo,“ dodává Topolánek.

Putin si bude dál hrát

Je podle něj víc než jasné, že si Putin bude s Evropou dál hrát. „A stále bude nad námi hrozba vypnutí. To, že teď máme asi čtvrtinu kapacity a Putinův příslib, že poteče zhruba jedna třetina, tedy to, co teklo před odstávkou, tedy kolem 60 až 67 milionů kubíků není žádná hitparáda.“

„Je potřeba říct, že jestliže přes Ukrajinu dodávají asi 36 milionů kubíků denně při kapacitě zhruba 150 a přes Nord Stream 1 teď 60 až 67 milionů kubíků při kapacitě 150 milionů, kterou potřebujeme mít naplněnou, tak to jsou dodávky možná částečné do Německa. Ty ale nenaplňují potřeby, které mají země na ruském plynu závislé,“ uzavírá.

Čtěte také

I náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Třešňák (Piráti) byl prý přesvědčený, že dodávky ruského plynu budou nakonec obnoveny.

„Nicméně si musíme uvědomovat, že tisíc kilometrů na východ od nás zuří válka rozpoutaná ruským agresorem. A ten si je moc dobře vědom, že jde o další rozměr války a způsob, jak ovlivňovat Evropu. A vlastně v zájmu Ruské federace a potažmo společnosti Gazprom i Vladimira Putina je udržet ceny plynu na maximální úrovni, protože od nich se odvíjí v tuto chvíli i cena elektřiny.“

Víc si poslechněte ve Speciálu, ptá se Jan Pokorný.

autoři: Jan Pokorný , lup
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.