Plyn z Ruska budou velcí odběratelé brát nejspíš jako německý Uniper – přes účet v Gazprombank, věří expert

28. duben 2022

Už druhým dnem do Polska ani Bulharska neproudí žádný plyn z Ruska a Kreml varuje: kdo nepřistoupí na platby v rublech, přijde o dodávky. Evropská komise to označila za pokus o vydírání. „Gazprom jako dodavatel si může vybírat, komu plyn dodává a komu nikoliv,“ je přesvědčen odborník na plynárenství a energetickou bezpečnost Michal Kocůrek ze společnosti EGÚ Brno. Technicky to možné je, aby plynovody do Evropy proudilo menší množství suroviny.

Německá energetická společnost Uniper oznámila, že bude platby za dodávky plynu z Ruska převádět do ruské banky, nikoliv do banky v Evropě. „Tohle je signál, jak velcí odběratelé budou postupovat,“ soudí Kocůrek.

Umožní to kontinuitu dodávek tím, že se přistoupí na řešení, které požaduje Rusko.
Michal Kocůrek

Podobně by se podle něj chtěly zachovat i společnosti v Rakousku nebo třeba Itálii. „Znamená to, že evropská reakce na to, co se stalo Bulharsku a Polsku, bude spíše opačná a umožní to kontinuitu dodávek tím, že se přistoupí na řešení, které požaduje Rusko,“ předpokládá Kocůrek.

Čtěte také

Na první pohled to sice vypadá, že velké společnosti budou postupovat v rozporu toho, jak chce postupovat Evropská komise. „Nejsem si jistý, že jdou společnosti proti rozhodnutí svých vlád. Například rakouský kancléř Karl Nehammer odmítl, že by tamní společnost OMV porušovala evropská nařízení,“ upozorňuje a přibližuje tento postup:

„Evropští dovozci platí v eurech na ruský účet. A teprve potom dojde v Gazprombank k tomu, že se eura vymění za rubly. Nic se vlastně neporušuje.“

Vycházíme Rusku vstříc v tom, jak se snaží manipulovat s evropskými odběrateli a cenou plynu.
Michal Kocůrek

Jde o alibistické řešení, soudí Kocůrek. „Vycházíme Rusku vstříc v tom, jak se snaží manipulovat s evropskými odběrateli a cenou plynu. Ale je to daňza to, že země, kterou jsou více závislé na ruském plynu, to je Německo a Rakousko, si nechtějí, nebo nemůžou dovolit, aby k přerušení došlo. Tak jak si to mohli dovolit Poláci nebo Bulhaři, kteří tak či onak plánovali ukončit odběr do konce roku,“ dodává Kocůrek.

Čtěte také

S tím souhlasí i europoslanec ANO Ondřej Knotek. „Jsou státy, které si nemohou dovolit přijít o ruský plyn. Považuji za vcelku logické, že našli způsob, jak to s bankou vyřešit. Nedá se nic dělat, Evropa tahá za kratší konec provazu,“ říká.

Odstřihnout se od ruského plynu během roku nebo dvou zkrátka není reálné, tvrdí Knotek. „Byla by to katastrofa pro průmysl a pro teplárenství.“

LNG byl vždy dražší než plyn z Ruska. A teprve až teď začíná být LNG konkurenceschopné.
Ondřej Knotek

Nahradit ruský plyn zkapalněným LNG z jihu Evropy považuje Knotek za obtížné: „Evropská infrastruktura na to není kapacitně dimenzovaná. V případě Česka si to nedovedu představit. A také je otázka, za jakou cenu by to šlo, protože LNG byl vždy dražší než plyn z Ruska. A teprve až teď začíná být LNG konkurenceschopné.“

Hosté Tématu dne jsou:
Viktor Daněk
, zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu
Michal Kocůrek, odborníka na plynárenství a energetickou bezpečnost ze společnosti EGÚ Brno
Ondřej Knotek, ANO, europoslanec
David Tramba, publicista

Ještě v 90. letech bylo Česka zcela závislé na ropě a plynu z Ruska, připomíná publicista Tramba, to se ale podařilo změnit.

„Po dobu dvaceti let jsme odebírali třicet procent plynu z Norska, ale tato smlouva někdy kolem roku 2016 skončila, už nebyla prodloužena. Takže jsme se opět vrátili k závislosti na Rusku,“ připomíná Tramba.

Poslechněte si celé Téma dne Šárky Fenykové.

autoři: Šárka Fenyková , kac
Spustit audio