Půlstoletí čokoládovny Orion. V roce 1941 jí k jubileu blahopřál i prezident Hácha

V roce 1891 začal kupec František Maršner se svou ženou Albínou na Královských Vinohradech v malé dílně v Balbínově ulici vařit ve sklepní místnosti turecký med... 

Manželé se brzy přeorientovali na exotické cukrovinky a měli s tím úspěch. Díky podnikatelskému talentu a možnostem tehdejší doby se z jejich podniku do konce první světové války stala největší česká čokoládovna Orion.

O padesát let později, v protektorátním roce 1941, byla tato událost důvodem kulatého výočí oslav existence továrny, ke kterým bylo přizváno všech 1100 tehdejších zaměstnanců Orionky. Na oslavy přijel i protektorátní premiér Alois Eliáš a prezident Emil Hácha.

Radost ze života?

Pódium na továrním dvoře se zaplnilo umělci, kteří měli splnit svůj úkol: pobavit dělníky během jejich pracovní přestávky a ukázat tím, že protektorátní režim se o své dělnictvo v rámci možností dobře stará.

Takováto akce byla pochopitelně inspirovaná nacistickou politikou péče o dělníky, kteří byli pro válečnou výrobu klíčoví a nepostradatelní. Zároveň tuto úlohu v protektorátu plnila organizace s poněkud bizarním názvem Radost ze života. Na podrobnosti takovýchto akcí se badatele Radka Žitného ptal Pavel Hlavatý.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související