Proti nebezpečným papilomavirům pomáhá očkování, potvrzuje odbornice

7. prosinec 2016

Co to jsou papilomaviry a v čem je jejich nebezpečí? Existuje proti nim účinná ochrana? Hostem Magazínu Leonardo byla Ruth Tachezy, vedoucí Národní referenční laboratoře pro papilomaviry.

„Papilomaviry jsou malé viry, se kterými se setkal každý, aniž by o tom věděl. Jsou ale pro nás ve většině případů neškodné,“ uvedla bioložka.

Papilomaviry mají oblíbená určitá místa na povrchu těla, zvláště na kůži a sliznicích. Onemocnění, které typicky souvisí s papilomaviry, jsou bradavice.

„U lidí, kteří mají určité deficity v imunitě, mohou ale tyto viry na kůži být spolupachatelem závažnějšího onemocnění, které může vést i ke karcinomu kůže,“ upozornila Tachezy.

Tyto bradavice na sliznicích se mohou objevit na genitáliích, ale stejné projevy mohou být i v oblasti hlasivek. Nejzávažnějším onemocněním, které papilomaviry mohou způsobit, jsou tzv. prekancerózy, které, pokud nejsou léčeny, mohou přejít v nádorové onemocnění.

„Nejčastějším projevem už žen je nádor děložního hrdla. U mužů papilomaviry vyvolávají karcinom penisu, jde ale o méně často se vyskytující se onemocnění,“ doplnila vedoucí.


„Vakcínu proti papilomaviru máme od roku 2006, od roku 2007 máme druhou a od loňska máme třetí. Ty jsou profylaktické, tedy chrání před vstupem viru do těla. Jestliže ale už virus ve vás bydlí, případně už je nastartován nějaký proces, tak proti tomu vakcína nechrání.“

Velmi ohrožení jsou také muži, kteří mají sex s jinými muži. „Mezi nimi se šíří anální karcinom, který se vyvíjí poměrně rychle. Frekvence pohlavních styků u této skupiny je veliká, takže šance, že se infikují nebezpečným typem papilomaviru, je vysoká.“

Účinnou ochrannou je očkování. „Ideální je nechat mládež očkovat před začátkem aktivního sexuálního života. U nás je doporučeno očkovat mezi 13 a 14 rokem věku u dívek. Pro chlapce doporučení není. Očkovat se můžou, ale vakcína není hrazena pojišťovnou.“

Navzdory poplašným zprávám v některých médiích je očkování proti papilomaviru bez rizika nežádoucích vedlejších účinků.

„Vědecké důkazy i četné klinické studie ukazují, že tyto vakcíny jsou zcela bezpečné,“ ujistila Ruth Tachezy.

autoři: jkl , oci
Spustit audio