Proškrtat se k blahobytu jde obtížně, vláda neměla zahodit sto miliard z rozpočtu, kritizuje Dolejš

18. červen 2021

Výdaje státu rostou. Ve hře je proto varianta zmrazení platů státních zaměstnanců pro příští rok. Pravicová opozice vyjádřila pochopení, odbory jsou ale proti. „Je to logické. Ceny rostou a pokud budou stagnovat platy, tak se omezí kupní síla,“ komentuje člen Sněmovního rozpočtového výboru Jiří Dolejš (KSČM) a vyslovuje obavu, že stlačením platů veřejného sektoru se omezí i jeho konkurenceschopnost a lidé začnou odcházet do soukromé sféry.

„Je třeba zvážit, jestli v roce, kdy by mělo dojít k zásadnímu oživení, se má břemeno závazků skutečně přesunout na státní zaměstnance,“ tvrdí.

Čtěte také

Místopředseda rozpočtového výboru a člen vládního hnutí ANO Milan Feranec ale upozorňuje, že zmrazování platů, o kterém je řeč, se má týkat jen nejvyšších představitelů státní moci a vůbec se nedotkne běžných zaměstnanců.

„Navíc je trochu anomálie, že platy ve veřejné sféře předběhly svou výší platy ve sféře soukromé,“ připomíná.

Dolejš ale oponuje, že se stejným objemem peněz by se pro růst platů muselo masivně propouštět, což se neděje. „Bavíme se tedy o tom, že platy ve své většině budou stagnovat. A je otázka, jestli na to přistoupit, protože hlavní vina je na příjmové stránce.“

Navíc je trochu anomálie, že platy ve veřejné sféře předběhly svou výší platy ve sféře soukromé.
Milan Feranec

Poukazuje přitom na letošní rozhodnutí vlády o zrušení superhrubé mzdy: „Někdo nese politickou odpovědnost za to, že se vyjmulo přímo z rozpočtu kolem stovky miliard. Teď to na nás padá. Myslím si, že státní zaměstnanci nejsou ti, kdo by měl nést vinu.“

Hosty byli:
Milan Feranec, ANO, místopředseda sněmovního Rozpočtového výboru
Jiří Dolejš, KSČM, člen sněmovního Rozpočtového výboru
Zdeněk Drexler, předseda Unie bezpečnostních složek
František Dobšík, předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství
David Klimeš, komentátor Aktuálně.cz

Komunista ale uznává, že proškrtat se k blahobytu jde velmi těžko. Proto radí především investovat a podporovat stranu poptávky. Prostor, odkud lze efektivně přesunout peníze, je podle něj resort obrany. Feranec si ale škrty v obraně představit nedovede.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související