Projev Churchilla ve Fultonu a začátek studené války

4. březen 2016

Dnes si i na vlnách Českého rozhlasu Plus připomínáme výročí projevu bývalého britského premiéra Winstona Churchilla na univerzitě ve Fultonu v americkém státě Missouri u příležitosti udělení čestného doktorátu, který pronesl před 70 lety.


Kromě stanice Český rozhlas Plus můžete dnes poslouchat nový internetový stream Českého rozhlasu Rádio Retro. Tématem je tentokrát svět rozdělený takzvanou železnou oponou, o které před sedmdesáti lety na konferenci ve Fultonu mluvil Winston Churchill. Rádio retro prostřednictvím pořadů Československého rozhlasu a Svobodné Evropy ukazuje, jak vypadala studená válka v éteru.

Vyzval v něm k úzké spolupráci USA a Velké Británie a kritizoval Sovětský svaz za politiku vůči zemím východní Evropy, které připadly do jeho sféry vlivu. Churchill použil dnes už pověstné spojení, že „od Štětína na Baltu až po Terst na Jadranu byla napříč celým kontinentem spuštěna železná opona.“ Hostem vysílání Českého rozhlasu Plus byl ředitel Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd doktor Oldřich Tůma.

O poválečném osudu střední a východní Evropy se podle něho nerozhodovalo ani tak na konferencích. „Linie, o které Winston Churchill v roce 1946 mluvil, vznikla na jaře 1945, na konci války.“ Churchill projev pronesl už v době, kdy působil v opozici, takže se o otázkách zahraniční politiky vyjadřoval mnohem radikálněji.

„Pravda je, že Churchill v té době neměl žádnou státní funkci, čili těžko se to může brát jako nějaké vyhlášení studené války, jak se to někdy činí,“ pokračuje Tůma. Na významu projev nabyl až v pozdějších letech, kdy se Churchillova předpověď splnila, ale v roce 1946 na jeho základě k žádné výrazné změně mezinárodní politiky nedošlo.

NA STEJNÉ TÉMA TAKÉ:

Ideologie pro Rusko byla druhořadá, hlavní bylo a je získat území, tvrdí politolog Romancov

Citace z Churchillova projevu ve Fultonu
autoři: Ivana Navrátilová , jpr
Spustit audio