Proč chodit spát o hodinu dřív? Méně riskujeme, že nás potká deprese

5. červen 2021

Jít o hodinu dřív spát a pak dříve vstát prospívá zdraví. Díky tomu jsme mnohem méně náchylní k depresi. Plyne to z nové studie, které se zúčastnilo 840 tisíc lidí. Podíleli se na ní experti z renomovaných institucí – ze státní univerzity v Boulderu, MIT a Harvardu.

Zdá se, že chod moderní společnosti je výhodněji nastaven pro ty, kdo si ráno přivstanou, aniž by se k tomu museli nutit.

Čtěte také

„Můžou těžit z delšího pobytu na denním světle a mít lepší rovnováhu mezi prací a volným časem,“ připouští neurovědkyně Tereza Nekovářová.

„Když se podíváme o jedno, dvě století zpátky, rytmus byl posunut k mnohem časnějšímu uléhání,“ namítá etolog a neuropsycholog Marek Špinka. Zatímco naši předkové ve tmě moc práce neudělali, dnes náš rytmus spánku a bdění ovlivňuje umělé světlo.

Naštěstí v zimě, jak vědec doplňuje, denní světlo využijeme celé, ať jsme takzvaně sovy nebo skřivani. Jde spíš o zbytek roku. 

Sociální tlak

Pokud jste například zvyklí chodit spát o půlnoci, odborníci doporučují to posunout na jedenáctou večer. Dřívější hodina spánku u účastníků studie zveřejněné v časopise JAMA Psychiatry snížila riziko depresí o 23 procent.

„Do určité míry se jedná o zvyk nebo sociální tlak, který je ale možné změnit. A evidentně se změnit dá,“ domnívá se Špinka. Připomíná, že je během dne třeba také správně načasovat jídlo, konzumaci kofeinu nebo fyzickou aktivitu.

Biorytmus teenagera                                    

Celá řada studií ukazuje, že víc a víc k nočnímu životu se posouvá i řada dospívajících. Nejde jen o styl života, spojený například s používáním elektroniky, ale už i o fyziologickou změnu. 

Čtěte také

„Dospívající uměle vstávají brzy. První dvě hodiny ráno ve škole jsou absolutně promarněné,“ míní Tereza Nekovářová. Připomíná, že správný rytmus spánku a bdění ruší i noční světlo z monitorů. 

Poslechněte si celou Laboratoř vědců a herců o výhodách dřívějšího usínání, léčbě mozku bez chirurgie a vlivu jídelníčku na dlouhodobou paměť. Debatují neurovědkyně Tereza Nekovářová, etolog Marek Špinka a herečka Andrea Černá.

Spustit audio

Související