Příměří by mělo začít platit v pátek ráno. Izraelci dohodu přijímají se smíšenými pocity, říká česká velvyslankyně v Izraeli

23. listopad 2023

Izraelské rodiny, kterým ozbrojenci z Hamásu unesli blízké, už několik týdnů žijí v nejistotě. Ta by teď u části z nich měla skončit. Zatím ale není jasné, kdy přesně. Izraelský poradce pro národní bezpečnost řekl, že první rukojmí nebudou propuštěni dřív než v pátek. Izrael a Hamás se dohodly na jejich propuštění výměnou za propuštění 150 palestinských vězňů a taky za čtyřdenní příměří v Pásmu Gazy. Zatím ale není jasné ani to, kdy začne toto příměří platit.

„Všechny strany ujišťují, že nejde o žádné závažné komplikace. Poradce izraelského premiéra Cachi Hanegbi uvedl, že vyjednávání o rukojmích pokračují, z čehož je znát, že zřejmě ještě některé detaily nebyly úplně doladěné, ale že podle něj půjde vše dle původní dohody,“ nastiňuje blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

Čtěte také

Bílý dům prohlásil, že dohoda platila a platí a že se jen dolaďují logistické nuance ohledně předávání rukojmích. Na téma odkladu se podle Bílého domu shodly Spojené státy, Katar i Egypt, což jsou hlavní prostředníci v jednáních mezi Izraelem a Hamásem.

To potvrzuje i velvyslankyně Česka v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová s tím, že by podle všeho měla dohoda začít platit v pátek ráno.

„Hamás zřejmě ve středu nepředal seznam rukojmích, kteří měli být propuštěni ve čtvrtek ráno. A na základě toho se ukázalo, že ne všechny detaily si vysvětlují obě strany stejně,“ popisuje.

Čtěte také

Dohoda s Hamásem je v Izraeli prý na jednu stranu přijímána s velkou úlevou, na druhou stranu je ale se smíšenými pocity vnímáno to, že za přibližně 50 nevinných izraelských rukojmích bude propuštěno 150 vězňů, kteří byli odsouzeni za skutečné zločiny.

Konkrétně by mělo jít o palestinské ženy a náctileté, kteří se provinili například jen házením kamenů, ale zároveň jsou tam i osoby, které připravovaly a pokusily se realizovat teroristické činy jako například bodání v ulicích Jeruzaléma.

„Není tam ale nikdo, kdo by přímo způsobil smrt. Čili všechny ty teroristické činy byly nedokonané,“ dodává Kuchyňová Šmigolová.

Jen čtyři dny

Co se humanitární krize v Gaze týče, regionální manažerka Charity pro Blízký východ Kateřina Velíšková doufá, že čtyřdenní příměří umožní přesun civilistů do bezpečí.

„Doufáme taky v nárůst humanitární pomoci, ale zatím jsou nad tím otazníky, jak velká ta pomoc bude a co se zvládne za ty čtyři dny do Gazy dopravit,“ říká Velíšková s tím, že mnoho humanitárních organizací varuje, že zmíněné čtyři dny nebudou dostatečné na to, aby se pokryla obrovská potřeba, která v Gaze je.

Je v tuto chvíli v Pásmu Gazy ještě někdo s českým občanstvím? A bude možnost jej dostat ven právě během čtyřdenního příměří? Poslechněte si Ranní Plus v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , knem
Spustit audio

Související