Marek Hudema: Dlouhý konflikt v Gaze ohrožuje celý svět

20. listopad 2023

Izraelské jednotky v pásmu Gazy úspěšně postupují, ale válka s teroristy z palestinské organizace Hamás bude trvat ještě dlouho. Déle, než leckdo očekával. Už zhruba před měsícem se objevily zprávy, že vojáci předpokládají, že to může trvat rok a posléze to potvrdil jeden z ministrů izraelské vlády.

Dlouhá válka v Gaze ale představuje nebezpečí pro celý svět. Čím déle bude trvat, tím větší to bude motivace pro ty, kteří skutečně či formálně podporují hnutí Hamás, aby se do konfliktu naplno zapojili.

Čtěte také

Například libanonské hnutí Hizballáh, za kterým stojí Írán, by mohlo masivně zaútočit proti Izraeli. Přitom právě Írán zdá se zatím Hizballáh krotí. Podle listu Financial Times poslal nedávno Teherán vzkaz Američanům a tím i Izraeli, že se do války nechce zapojit. Ale dodal, že pokud bude válka v Gaze pokračovat, je širší konflikt nevyhnutelný.

V Teheránu si samozřejmě nemyslí, že by Izrael ukončil své vojenské akce v Gaze hned. Jenže jestli se bude bojovat dlouhé měsíce, Írán může dojít k přesvědčení, že se celosvětově blamuje tím, že proti Izraeli útočí pouze slovně a skutek utek. Teherán proto může pobídnout Hizballáh k válce a sám zaútočit třeba na americké základny v oblasti či blokovat dodávky ropy z Blízkého východu zemím, které se postavily za Izrael.

Mezinárodní řád

Čtěte také

Spojené státy nemají moc pák, jak Teherán usměrnit. Porazit a hlavně dlouhodobě okupovat Írán by bylo velmi náročné. A použít cukr ve formě zmírnění mezinárodních sankcí, které byly na Írán uvaleny, kvůli jeho jadernému programu, také moc nepomůže.

Američané už před nějakou dobou začali tolerovat jejich obcházení Teheránem a snad i jednat s Íránem. Vše skončilo v okamžiku, kdy Írán zesílil dovoz svých zbraní do Ruska, které je pak používá proti Ukrajině. Šlo totiž jasně i o čin zaměřený proti Západu a Americe.

Mimochodem, v případě že by došlo k válce s Íránem, Rusko by toho zřejmě využilo k zesílení tlaku na Kyjev. Spojené státy by totiž musely v tom případě omezit svoji pomoc Ukrajině. A kdyby vypukla velká válka na Blízkém východě a zesílily boje na Ukrajině, mohla zaneprázdnění Ameriky těmito konflikty využít Čína a zavést například námořní a leteckou blokádu Tchaj-wanu.

Čtěte také

Pokud by se bojovalo najednou na Blízkém východě, na Ukrajině a u pobřeží Číny, a do války by se zapojila přímo či nepřímo americká armáda, neměla by šanci rychle vyhrát. Spojené státy jsou totiž schopné vést dvě velké války najednou a v jedné z nich rychle vyhrát, ale nejsou schopny toho dosáhnout ve třech válkách současně.

Musely by si pak vybrat, co je pro ně důležité, a na jednom či dvou místech nechat agresora zvítězit. Mezinárodní řád, tak jak ho známe, by se zhroutil a to s nedozírnými následky i pro Evropu a Českou republiku.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio