Prezident ve střetu zájmů aneb Jak Trump propojil svůj byznys s politikou

Americký prezident Donald Trump vstupuje do čtvrtého roku ve funkci procesem impeachmentu, který se týká jeho kontaktů s Ukrajinou. Podle kritiků Trumpova dosavadního působení v Bílém domě by ale měl čelit odpovědnosti také za neskrývaný konflikt zájmů týkající se jeho soukromých firem.

Zdůrazňuje to článek amerického serveru Politico.

Čtěte také

Podle portálu strávil Trump v průměru každý třetí den prezidentství návštěvou jednoho ze svých luxusních resortů, hotelů nebo golfových hřišť. Své oficiální postavení pak opakovaně využil k podpoře vlastního byznysu. A do svých firem po celém světě Trump nasměroval miliony dolarů z peněz amerických daňových poplatníků.

Jak Politico uvádí, za tři roky v úřadu se Trumpovi podařilo něco, co ještě žádnému prezidentovi před ním: Propojil své soukromé podnikatelské zájmy s nejvyšším veřejným postem.

Ačkoliv slíbil, že po dobu svého mandátu dá byznys stranou, krátce po svém zvolení Trump učinil rozhodnutí ponechat si faktickou kontrolu nad svým impériem s nemovitostmi. Výsledkem je spletitá síť střetu zájmů, podezření, že jeho politické rozhodování motivují podnikatelské ohledy a dokonce i případy možného porušení zákona.

Nevhodné až nezákonné

Donald Trump teď sice čelí impeachmentu, zároveň se mu ale prozatím daří unikat zodpovědnosti v nespočtu případů možného konfliktu zájmů, které podle jeho kritiků znamenají zneužívání moci a ohrožují integritu prezidentského úřadu. Styčných bodů mezi Trumpovým byznysovým impériem a jeho prezidentstvím je přitom celá řada.

Čtěte také

I přes obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou například jistá čínská státní firma získala mnohamilionový kontrakt na vybudování Trumpova golfového hřiště v Dubaji. Zástupci firmy T-Mobile zase nocovali v Trumpově hotelu ve Washingtonu, když se od federální vlády snažili získat souhlas k obchodní fúzi.

A třeba šéf americké daňové správy, který odmítl Kongresu vydat prezidentova daňová přiznání, profituje z pronájmu nemovitostí v jednom z Trumpových komplexů na Havaji.

„Je to šokující a velmi znepokojivé,“ říká demokratický kongresman a člen justičního výboru Sněmovny reprezentantů David Cicilline. Podle něj má prezident ve zvyku dělat zcela otevřeně věci, které jsou „naprosto nevhodné nebo dokonce nezákonné“. „Průměrný člověk si říká: ‚Když to dělá takhle otevřeně, tak to musí být v pořádku, nejspíš těm pravidlům asi nerozumím dobře.‘ Ale tak to není,“ myslí si Cicilline.

Dovolená v Irsku

Trumpa aktuálně ohrožuje impeachment, zatímco vede kampaň za své znovuzvolení v nadcházejících prezidentských volbách. Kromě toho čelí také řadě vyšetřování a žalob, z nichž mnohé ho viní z porušování zákonů, které prezidentovi zakazují přijímat finanční prostředky od amerických daňových poplatníků i cizích vlád.

Čtěte také

Sněmovna reprezentantů loni zahájila vyšetřování, ve kterém žádá po vládě a jedné z prezidentových firem, aby zveřejnily podrobnosti o návštěvě viceprezidenta Mika Pence v Trumpově resortu v Irsku. Tento pobyt se přitom uskutečnil z podnětu americké hlavy státu.

Demokratičtí zákonodárci tato obvinění nakonec nezařadili do ústavní žaloby proti Donaldu Trumpovi a rozhodli se v procesu impeachmentu soustředit výhradně na prezidentovy snahy přimět Ukrajinu vyšetřovat jeho politické protivníka, demokrata Joea Bidena.

Členové dolní komory ale podle svých vyjádření hodlají ve vyšetřování pokračovat. Jejich cílem je prý zabránit, aby prezident profitoval ze svého úřadu. Chtějí také zamezit dalším střetům zájmů a přimět ho k vrácení některých peněz.

Reklama v OSN

Trump nikdy nevyslyšel volání, aby po nástupu do funkce zpřetrhal veškeré své vazby na podnikatelský konglomerát, který nese jeho jméno. Patří do něj více než pět set firem, které drží majetek ve více než dvaceti zemích.

Čtěte také

Trump stále zůstává vlastníkem, ačkoliv řízení firem předal svým dospělým synům. Holdingy umístil do svěřenského fondu, ze kterého může čerpat peníze bez jakékoliv veřejné kontroly.

Trump v prezidentském úřadu opakovaně propaguje své podnikatelské zájmy. Své nemovitosti zmiňoval v projevech v OSN i v Oválné pracovně, píše o nich také ve svých tweetech, které odebírají desítky milionů internetových uživatelů. Frekvence těchto příspěvků se navíc neustále zvyšuje.

A kritiku sklízí také Trumpovy dospělé děti, které tráví své služební cesty i dovolené v prezidentových resortech po celém světě. Tajná služba pověřená jejich ochranou tak musí utrácet peníze daňových poplatníků v jeho vlastních firmách.

„Slíbil, že se majetku zbaví a nezbavil. Místo toho tam nastrčil jména svých dětí a dál dělá byznys,“ stěžuje si demokratická členka Sněmovny reprezentantů Dina Titusová v závěru článku serveru Politico.  

Spustit audio

Související