Jestli Trump přežije impeachment, tak se tato pojistka demokracie nebezpečně vyprázdní, varuje novinář Jedlička

20. leden 2020

V horní komoře amerického kongresu začíná impeachment proti Donaldu Trumpovi. Obviněný je z obstrukcí a zneužití prezidentské pravomoci. Téměř jistě ale Bílý dům neopustí, protože senát ovládají republikáni. 

Čtěte také

Uškodí Trumpovi impeachment, nebo mu naopak pomůže? Publicista Dušan Neumann souhlasí s republikány a celou kauzu považuje za hon na čarodějnice. Novinář Petr Jedlička naopak viní Trumpa z obstrukcí a pohrdání kongresem.

„Proces je hlavně politicky motivovaný... Celá zahraničí politika Spojených států posledních let je quid pro quo [doslovný překlad:něco za něco],“ vysvětluje v pořadu Pro a proti publicista Dušan Neumann.

Impeachment prý demokraté jen zneužívají k ovlivňování výsledků příštích voleb. „Dřív mu vyčítali, že je jako Putinova loutka, potom vytáhli jeho sexuální avantýry a teď je to Ukrajina. A až to skončí, bude to zas něco jiného.“

Republikánské stanovisko je zcela jednoznačné: o žádný případ nejde, není co vyšetřovat... Otazníky jsou vždy, a vždy budou. Americká veřejnost je vystavena tlaku médií ode dne, kdy byl Donald Trump zvolen... Demokraté se prostě nesmířili s výsledky voleb a uvedením prezidenta Trumpa do Bílého domu. Od počátku jeho prezidentství sabotují.
Dušan Neumann

Trump je prý jen zástupný problém. „Jde o budoucí směřování americké společnosti: jestli se udrží tradiční, konzervativní a individualistické pojetí, kdy je každý zodpovědný sám za sebe a politika se tvoří zespoda, nebo progresivistické. Kdy se veškeré zodpovědnosti občanů delegují voleným zástupcům a silnému státu.“

„Bill Clinton byl tehdy obviněn jak demokraty, tak republikány. Teď tady nebyl jediný republikán, který by impeachment podepsal. Stal se z toho stranický nástroj... V podstatě je to ústavní krize,“ soudí Dušan Neumann.

Pokus ovlivnit volby? Nemyslím si

Čtěte také

„Důvod na impeachment Trumpa je opodstatněný... A obstrukce výkonu spravedlnosti, blokování vyšetřování,... Je přece naprosto evidentní, takže je ústavní žaloba demokratů  na místě,“ tvrdí redaktor Deníku Referendum Petr Jedlička. 

Uznává, že se část amerických demokratů nesmířila s Trumpovým vítězstvím v prezidentských volbách. „Mnozí žili a možná ještě žijí v přesvědčení, že tam byl zahraniční vliv, ať už Ruska, nebo uplácení či manipulace.“

To, že se případ dohody s ukrajinským prezidentem Zelenskym neobjasnil, způsobili právě republikáni a Trump svou obstrukcí vyšetřování. Nemůžeme se bavit, jestli tam bylo ´quid pro quo´, když to nebylo řádně vyšetřeno... Trump nevydal jediný materiál, o který ho kongres požádal, totéž Bílý dům a ministři, a to byly desítky žádostí. U druhého článku obžaloby, což je obstrukce a pohrdání kongresem, je vina jednoznačná.
Petr Jedlička

I tak se prý ale většina demokratů zdráhala impeachment zahájit. „Protože pokud je zahájen na sporném motivu, tak má sklon spíš prospět hájící se straně. Kdyby to byl pokus, jak ovlivnit volby, byl by to pokus velice nešikovný.“ 

„Když vše Trumpovi projde, tak vznikne precedens, kdy bude moci prezident označit jakýkoliv pokus o dohnání k odpovědnosti za hon na čarodějnice... Impeachment by se tak vyprázdnil... Přitom je to politická pojistka proti zlotřilým prezidentům,“ upozorňuje Petr Jedlička.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Pro a Proti Veroniky Sedláčkové.

autoři: Veronika Sedláčková , Ondřej Čihák
Spustit audio

Související