Romancov: Trumpovy Spojené státy komplikují mezinárodní vztahy už i Merkelové

13. leden 2020

Německá kancléřka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin v sobotu jednali v Moskvě. Schůzka byla domluvená ještě před dramatickým vývojem na Blízkém východě, ale i tak je prý patrné, že Berlín už nemůže jednat jen o tom, o čem chce.

Čtěte také

Že by německá kancléřka dala v souvislosti s íránskou krizí přednost Putinovi před Trumpem, je podle politického geografa z FSV UK Michaela Romancova nepravděpodobné. 

„Německo se sice pod vedením stávající kancléřky, v celé řadě zahraničně-politických a vojensko-bezpečnostních otázek, až zoufale snažilo udržet si pozici normativního aktéra. Takového, který se neplete do tzv. hard security záležitostí. Dnes vidíme, že i Berlín doběhl vývoj ve světě a Merkelová musí jednat nejen o tom, o čem by jednat chtěla… Německo se v tomto ohledu stále chová velice naivně,“ říká v Interview Plus.

Pod vládou Donalda Trumpa se vztahy s USA zkomplikovaly pro všechny… Jednání s ním jsou náročná a pro mnoho evropských lídrů nepříjemná, ale neznamená to, že Německo má k Rusku blíž než ke Spojeným státům.
Michael Romancov

Kancléřka v Rusku automaticky jedná jak hlasem své země, tak Evropské unie. Je prý iluze se domnívat, že si Merkelová a Putin neuvědomují váhu Německa v evropských strukturách.

Čína?

Oba aktéři schůzky se v Moskvě shodli na tom, že Írán musí dál dodržovat mezinárodní jadernou dohodu, kterou USA vypověděly. Podle Romancova by ale Teherán své jednání upravil pouze v případě nějaké velkorysé nabídky.

Čtěte také

„Mělo by to být prolomení sankcí uvalených ze strany USA, ale to je v tuto chvíli nepravděpodobné,“ hodnotí a upozorňuje na fakt, že v rámci vyjednávání zatím žádnou důležitou roli nesehrála Čína.

„Tady se jedná o model ´starý Západ´+ Rusko + Írán. Je otázka, nakolik je tento starý půdorys funkční. Obávám se, že už není,“ uzavírá.

Poslechněte si celé Interview Plus Michaela Rozsypala. S Michaelem Romancovem mluvil také o situaci v Sýrii a Libyi.

Spustit audio

Související