Tureček: Íránská odveta byla načasovaná na stejný čas, kdy Solejmáni zemřel. Asi jako symbol. Teď uvidíme, co na to Trump

8. leden 2020

Aktuální dění na Blízkém východě ve studiu Plusu komentují vysokoškolský učitel a dřívější blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček, redaktor zahraniční redakce rozhlasu Ondřej Himmer a analytik výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky Petr Boháček.

Írán v noci na středu zaútočil raketami na síly pod vedením USA v Iráku, informovala americká armáda. Teherán podle ní odpálil přes tucet balistických střel na leteckou základnu Ajn al-Asad v centrálním Iráku a základnu v kurdském Irbílu na severu země.

Čtěte také

„Íránci neřekli, že tohle je konec jejich odpovědí (na zabití íránského velitele Kásema Solejmáního). Naopak jsme dřív slyšeli, že jejich odveta bude mít víc podob a má být i časově rozvržena,“ říká ve Speciálu Plusu Břetislav Tureček. 

„V tuto chvíli vydávají prohlášení, která jim pak umožní udělat cokoli. Taky ale mohou říct, že se pomstili a nechat si tak trochu otevřená vrátka. Zvlášť, když nevíme, co přijde ze strany Američanů,“ dodává. 

Trump se vyjádří odpoledne

Americký prezident Donald Trump na svém Twitteru slíbil, že ráno amerického času (tedy u nás odpoledne), bude mít prohlášení. Zároveň napsal, že Spojené státy mají nejsilnější a nejlépe vybavenou armádu na světě.

Tureček, spolu s redaktorem zahraniční redakce Českého rozhlasu Ondřejem Himmerem, připomíná, že odvetná akce přišla po třídenním smutku a „má to jistě i svou symboliku, protože útok byl načasovaný na stejnou hodinu, kdy Solejmáni zemřel.“

Vojáci jsou OK

Američtí vojáci snad měli včas dostat varování a informace místní televize, podle kterých by na místě mělo být 80 vojáků, podle analytiků zřejmě pravdivé nebudou. Ostatně, ani další země NATO neinformují o nějakých ztrátách, stejně jako už víme, že čeští vojáci jsou v pořádku na základně.

„Americká základna je poměrně malá, a pokud tam dopadlo nějakých tucet raket a nikdo se nezranil, jak by se to stalo v běžném, nebo třeba i výstražném modu. Takže možná i Íránci mohli, třeba i nepřímo, Američany varovat,“ dodává Tureček. 

Víc si poslechněte v audiozáznamu Speciálu Plusu. Ptal se Jan Bumba.  

Spustit audio

Související