Trump začal s vrcholnou „machistickou“ rétorikou proti Íránu, píše Politico

9. leden 2020

Po ignorování Obamova plánu pro Írán Donald Trump rychle opakuje klíčové prvky exprezidentova přístupu, aby se vyhnul další americké válce na Středním východě. Téma pro Politico. Prezident Donald Trump začal s vrcholnou „machistickou“ rétorikou vůči Íránu. Nakonec ale ustoupil tak daleko, že zněl spíš jako jeho předchůdce.

Za pouhých 24 hodin šéf Bílého domu ustoupil od hrozby zničit Írán a bombardovat jeho kulturní místa ke klidnému oznámení o aplikaci nových ekonomických sankcí a naléhání na mezinárodní instituce, aby se v oblasti více zapojily.

Čtěte také

„Skutečnost, že máme tuto skvělou armádu a vybavení neznamená, že ji musíme použít,“ řekl Trump smířlivým tónem.

Podle Wendyho Shermana, bývalého státního tajemníka pro politické záležitosti za prezidenta Baracka Obamy a hlavního vyjednavače pro íránskou jadernou dohodu, se Donald Trump jen těsně vyhnul zbytečné válce. Prezidenta následně nazval „žhářem i hasičem“.

Republikánští zákonodárci a Trumpovi političtí poradci vyjádřili úlevu nad tím, že prezident nepřipustil hrozící konflikt - mnohokrát způsobený vlastními silami. Mnozí ale upozorňují, že může docházet k odvetám a dalším provokacím ze strany Íránu, které přinutí prezidenta k některým obtížným rozhodnutím, cituje poslance Politico.

Harry a Meghan jdou do ústraní

Britský princ Harry a jeho manželka Meghan se vzdají svých rolí v královské rodině. O nečekaném oznámení, které pár zveřejnil na sociálních sítích, informuje například tamní list Guardian.

Čtěte také

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu v něm tvrdí, že se chtějí stát finančně nezávislými. Podle informací deníku pár svůj krok předem nekonzultoval s královnou ani s nikým jiným z královské rodiny a Buckinghamský palác zpráva zklamala. Jeho mluvčí následně uvedla, že jde o komplikovanou věc, kterou budou muset všichni prodiskutovat.

Harry a Meghan plánují rozdělit svůj čas mezi Spojené království a Severní Ameriku, ze které vévodkyně pochází. „Tato geografická rovnováha nám umožní vychovat našeho syna s ohledem na královskou tradici, do které se narodil, a zároveň poskytne naší rodině prostor, aby se zaměřila na další kapitolu, včetně založení nové charity,“ přiblížil pár okolnosti svého rozhodnutí.

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu.

Spustit audio

Související