Kdyby naopak íránští agenti zabili třeba Pompea, tak Trump neváhá a zaútočí, myslí si publicista Veselý

8. leden 2020

V noci z úterý na středu vyslaly íránské vojenské síly 20 balistických střel na dvě vojenské základny s vojáky západní koalice. Jde o odvetu za zabití íránského generála Kásema Solejmáního americkým dronem. Jsou obě vojenské akce důkazem eskalace napětí v oblasti?

Čtěte také

„Tohle není eskalace, ale reakce, která musela přijít. Eskalace by znamenala, že provedete něco adekvátního nebo ještě něco navíc,“ vysvětluje v pořadu Pro a proti vedoucí programu bezpečnostních strategií centra Evropské hodnoty Martin Svárovský.

Souhlasí, že celou situaci vyostřily Spojené státy americké. „Tou eskalací není íránský útok. USA udělaly poslední krok před válkou, ale nezahájily válku... Rozhodnutí, jestli se půjde na eskalačním žebříčku dál, je teď na íránské straně.“

Působení jednotek Al-Kuds, kterým Solejmání velel, je nebezpečné už několik desítek let. To, co udělaly USA, znamená, že svět je bezpečnější... Jednotky iráckých Revolučních gard byly pověřeny udržením režimu a vývozem revoluce. Solejmání byl zásadní osobou pro vyzbrojení Hizballáhu, totéž replikoval v Jemenu, v Iráku a Sýrii, kde tyto šítské milice zachránily režim Bašára Asada... Nyní dostali všichni vojenští íránští lídři vzkaz, že nikdo z nich není nedotknutelný.
Martin Svárovský

Jaderná dohoda s Íránem prý nebyla dokonalá. „Neumožňovala inspekci íránských vojenských zařízení a země dál pokračovala ve vývoji svého raketového programu.“

„Celá debata v Česku se nezaměřuje na to podstatné: zájmy naší republiky. Nemáme přímé zájmy na Blízkém východě... Naším primárním zájmem je zachování akceschopnosti a soudržnosti Evropské unie a NATO,“ připomíná Martin Svárovský.

Zabití Solejmáního je akt idiocie

„Rozhodně jde o eskalaci, ta ale začala vypovězením jaderné dohody, kdy Donald Trump porušil rezoluci Rady OSN. Tím, že uvalil na Írán bezprecedentní sankce,“ upozorňuje publicista Daniel Veselý. 

Podle něj odpověď Íránců prý byla zatím symbolická. „Kdyby Írán chtěl, tak by klidně Američany usmrtil, protože má velmi dobré rakety a velmi dobrou zpravodajskou činnost.“

Samozřejmě, že jednotky Al-Kuds se podílely na zločinech, ale to samé dělaly i protiteroristické irácké jednotky, které byly vycvičeny Američany... V Íránu měl podle posledního průzkumu Solejmání 82% podporu, byl nejpopulárnější osobou v zemi. Usmrtit takového člověka je naprostá idiocie, která veškerou možnost jakékoliv mírového řešení znemožňuje.
Daniel Veselý

Čtěte také

Novinář považuje zabití Solejmáního za akt státního terorismu. „Kdyby íránští agenti usmrtili Mikea Pence nebo Michaela Pompea,... Američani by tvrdě zaútočili... Írán ani neporušil dohodu, která byla považována za garanci mírového uspořádání na Blízkém východě. Trump to vše vyhodil do vzduchu a nasadil na Írán extrémní ekonomickou blokádu.“

„Transatlantickou vazbu se Trump snaží rozbít. O útoku neinformoval Kongres,... ani svého nejbližšího spojence Borise Johnsona. Trump nám vlastně dává najevo, že námi opovrhuje, takže nevím, proč bychom měli udržovat nějakou vazbu, když se jí snaží rozbořit nebo narušit,“ oponuje Daniel Veselý.

Víc si poslechněte v audiozáznamu. Ptal se Tomáš Pavlíček.

Související