Poslední dopis Milady Horákové: V boji se padá, a co je jiného život než boj

27. červen 2020

Poslední dopis napsala v pankrácké věznici jen několik hodin před popravou. Do rukou adresátům se ale dostal až po dlouhých 40 letech. Pro Český rozhlas načetla silné poselství Milady Horákové herečka Libuše Šafránková. Na záznamu uslyšíte i vzpomínku Jany Kánské na poslední chvíle s matkou.

V červnu si připomínáme 70 let od procesu a popravy Milady Horákové a dalších. Všechny články najdete zde.

Milada Horáková byla odsouzena k trestu smrti oběšením jako ústřední postava skupiny rozvracečů republiky ve vykonstruovaném politickém procesu. Společně s ní byl stejný osud připraven i Janu Buchalovi, Záviši Kalandrovi a Oldřichu Peclovi. Další členové smyšleného spiknutí byli odsouzeni k trestům odnětí svobody na 15 let až doživotí.

Svůj poslední dopis, adresovaným nejbližším, napsala bezprostředně před popravou – 27. června 1950 v půl třetí nad ránem.

Čtěte také

„Moji nejmilejší, ještě několik slov. Měla jsem z našeho setkání nesmírnou úlevu. Jen Věruška mi velmi leží na srdci a to budoucí, co vymění svůj život za život můj. – Je to zvláštní shoda okolností; když se měla narodit Jana, udělala jí místo na světě naše máma. Teď dělám tu výměnu životů zase já,“ psala.

Na vyrovnanost, která je z textu patrná, vzpomíná i dcera Horákové Jana Kánská, která matku večer před tím navštívila.

„Mám už dohráno opona se spouští, ale už se zase nový kus začíná. Ať je v něm však jen slavný a vítězný hrdina - žádná už tragédie!“ vyzývá Horáková v posledním listu.

„Jdu s hlavou vztyčenou – musí se umět i prohrát. To není hanba. I nepřítel nepozbyde úcty, je-li pravdivý a čestný. V boji se padá, a co je jiného život než boj,“ stojí na posledních řádcích.

Citace dopisu byly převzaty ze stránky Moderní dějiny. Celý dopis v podání Libuše Šafránkové uslyšíte na záznamu. Speciál vás provede mimo jiné celým politickým procesem a přinese i vzpomínku Jany Kánské.

autor: marz
Spustit audio

Související