Politici 90. let jako přínos pro nové strany? Jsou odtržení od běžného života, říká Pirát Ferjenčík

11. květen 2018

Bývalý ministr vnitra a někdejší senátor Jan Ruml už letos o Senát usilovat nebude. Rumla navrhlo fórum Pirátské strany na Rokycansku, neprošel ale celostátním referendem.  Bývalý člen ODS a Unie svobody si myslí, že Pirátům vadilo to, že je představitel 90. let.

„Proti panu Rumlovi osobně nic nemám, je mi sympatické jeho působení v disentu, ale nemyslím si, že by reprezentoval myšlenky Pirátské strany. Je to politik z devadesátek,“ říká poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík, který v celostátním referendu hlasoval proti Rumlově kandidatuře.

Zkušenost v politice nepovažuje automaticky za pozitivní věc. „Je problém, že politici jsou odtržení od běžného života občanů. Čím déle tam jsou, tím víc. Není úplně šťastné říct, že chceme samé Marky Bendy,“ připomíná Ferjenčík poslance ODS, který je ve Sněmovně s dvouletou přestávkou od roku 1993.

„Souhlasím, že politika je řemeslo a většina našich poslanců si to prošla od píky. Míra profesionality ve Sněmovně je nižší, než jsem čekal, a to, jakým způsobem vedou své výbory lidé z SPD, je dost velké zoufalství a obávám se, že se to ani nenaučí. Ale jestli byl člověk před dvaceti lety v politice nevypovídá o tom, jak to řemeslo reálně umí,“ upozorňuje Ferjenčík.

Zkušení do Senátu

Velké množství sněmovních nováčků je znát i podle poslankyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09). „Důležité je i to, aby si lidé v politice stáli za nějakými hodnotami a byli konzistentní v názorech. To bohužel neplatí a není to jen otázka poslanců, dokonce takového máme i premiéra,“ kritizuje.

Nemám pochopení pro politický naivismus, který občas přinášejí někteří noví politici. Nemluvím jen o Pirátech, ale svého času i Věci veřejné.
Markéta Pekarová Adamová

Podle ní je třeba mít mix zkušených osobností a nových tváří, zvláště do Senátu by ale měli kandidovat lidé s životními zkušenostmi. „Neměli bychom se vyhýbat těm, kteří je získali třeba před dvaceti lety,“ zdůrazňuje Adamová.

autoři: Věra Štechrová , ert
Spustit audio

Související