Plníme náš program, neodcházejme z vlády kvůli nevýznamnému personálnímu sporu, říká šéf středočeské ČSSD Povšík

15. červenec 2019

Zůstat, či odejít z vlády? Tuto otázku bude v pondělí řešit předsednictvo ČSSD. Jde o reakci na několikatýdenní váhání prezidenta Miloše Zemana s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) a jmenováním místopředsedy sociálních demokratů Michala Šmardy.

HLASUJTE: Odejde podle vás ČSSD z vlády, nebo ne?

Prezident Miloš Zeman se definitivně nevyjádřil k nominaci Michala Šmardy (ČSSD) na ministra kultury. Po schůzce s hlavou státu a předsedou ČSSD a ministrem vnitra Janem Hamáčkem (vlevo) to řekl premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš (vpravo)

Sociální demokraté by dnes měli rozhodnout o setrvání ve vládě Andreje Babiše (ANO). Jako podmínku si stanovili odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD), které ale prezident odložil až do konce července a situaci tak dál blokuje.

„Já jsem s Milošem Zemanem pracoval čtyři roky jako vládní mluvčí, takže ho docela znám. A když řekne, že Michala Šmardu nejmenuje, tak na tom bude trvat. A toto dilema bude muset ČSSD na předsednictvu řešit. Rozhodnout by se měla dnes, už se to táhne dlouho a strana navenek vypadá slabě a směšně,“ říká bývalý europoslanec Libor Rouček (ČSSD).

Sociální demokracie by podle něj měla trvat na tom, aby souběžně s odvoláním ministra Staňka k 31. červenci byl jmenován jeho nástupce. ČSSD by prý mohla akceptovat i výměnu rezortů, Šmarda by se například mohl stát ministrem pro místní rozvoj – Rouček si ale nemyslí, že by s tím hnutí ANO souhlasilo.

ČSSD se stává nejen slabou, ale už i směšnou. A to je to nejhorší, co může politika i stranu potkat. I když se vyřeší problém s ministrem kultury, tak přijdou další kauzy.
Libor Rouček

Rouček připouští, že strana má ve vládě určité výsledky, zároveň jí ale voliči neodpouštějí spolupráci s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem (ANO), který má navíc „velmi pochybnou minulost z dob komunismu.“ Ukázalo se to prý v loňských komunálních i letošních evropských volbách.

„Od počátku jsem byl proti účasti ve vládě, referendum rozhodlo jinak. Za poslední týdny a měsíce byla ČSSD tak ponížena, že nyní nezbývá než trvat na svém kandidátovi, dát jasnou lhůtu do konce července a ať prezident a premiér dají karty na stůl a ukáží, zda nás v koalici mít chtějí, nebo ne,“ zdůrazňuje.

Ondřej Konrád: Ústavní zvyklosti, alfa samec a jiná zvířena

Miloš Zeman

Dejme tomu, že když prezident konečně v pátek přislíbil odvolat ministra kultury, má ČSSD půlku problému za sebou. Ale zůstává před ní nadále druhá polovina, tady prezidentova naprostá neochota jmenovat novým členem vlády stranického místopředsedu Michala Šmardu.

Babiš prý ČSSD ve vládě chce, protože je to pro něj výhodnější než spolupráce s SPD, zároveň ale nedělá nic pro to, aby prosadil právo sociálních demokratů nominovat si své ministry u prezidenta, a to například prostřednictvím kompetenční žaloby k Ústavnímu soudu.

Plníme svůj program

„Máme několik krajských organizací, které od počátku říkají, že ve vládě nemáme být. A to, co se teď děje kolem ministerstva kultury, je pro část lidí jen záminka, aby po tom znovu volali,“ míní předseda středočeské ČSSD Robin Povšík.

Očekává, že předsednictvo rozhodne o setrvání ve vládě a potvrdí požadavek na odvolání Antonína Staňka i nominaci Michala Šmardy. „Ten, kdo nejvíc porušuje všechna pravidla, je pan prezident. A poslední, co bych si přál, je, abychom odchodem z vlády dali obrovskou příležitost prezidentovi pohybujícímu se na hraně ústavy, aby se stal pánem situace.“

O víkendu jsem mluvil s mnoha sociálními demokraty a musím říci, že tomu sporu příliš nerozumí. A i ti, kteří nebyli pro vstup do vlády, říkají, že bychom z ní určitě neměli odcházet kvůli nepříliš významnému personálnímu sporu.
Robin Povšík

Odpůrci účasti ve vládě se podle něj mylně domnívají, že opozice automaticky znamená nárůst preferencí. „To mohlo platit v době, kdy jsme byli velkou stranu a střídali se s ODS. Dnes je situace jiná, jsme z jeden z nejmenších klubů ve Sněmovně,“ připomíná.

ČSSD se podle Povšíka ve vládě daří prosazovat její program, což je podstatou práce každé politické strany. Od července se například opět začaly zaměstnancům proplácet první tři dny nemoci díky zrušení karenční doby a podařilo se odhlasovat zvýšení rodičovského příspěvku.

„To byly věci, které se při sestavování koalice velice složitě vyjednávaly, a nám se je daří dotahovat do konce. Pro tohle se dělá politika. Děláme ji pro naše voliče, kteří nám věřili ve volbách, a jde nám to,“ tvrdí náměstek ministryně práce a sociálních věcí.

autoři: Veronika Sedláčková , ert
Spustit audio

Související