Valachová: Jsme připraveni v pondělí podat demise, pokud nebude dodržena koaliční smlouva

12. červenec 2019

Prezident Miloš Zeman stále nepřijal demisi ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) ani nevyhověl premiérově žádosti o jeho odvolání. „Pan prezident má svůj názor na roli Antonína Staňka a na Michala Šmardu (ČSSD), kterého nepovažuje za ideálního kandidáta," prohlásil po čtvrteční schůzce Andrej Babiš (ANO).

„Pokud nebudeme mít možnost vyměňovat své ministry, určovat agendu podle programu sociální demokracie a mít pět ministrů, jak nám zaručuje koaliční smlouva, tak nemá smysl ve vládě být,“ říká poslankyně Kateřina Valachová (ČSSD)

Jan Vávra: Politický thriller Babiše a Zemana

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman

Autoři politických thrillerů by měli ze současné situace na naší politické scéně radost. Jde o krásně rozehrané drama, kdy dva spiklenci, kteří se spojili, aby získali moc, dospěli do situace, kdy jeden může získat navrch nad tím druhým a spojenectví se mění v souboj o moc.

O případném odchodu z vlády se podle ní rozhodne příští týden:

„Musíme si zachovat politickou hrdost a to, že jsme suverénní stranou. Poslední věc, kterou bychom potřebovali, je, abychom se z hlediska svých požadavků, které navíc vyplývají z ústavy, stali směšnými.“

Záležet prý bude na tom, zda se premiérovi podaří přesvědčit prezidenta, aby respektoval ústavu, anebo podá kompetenční žalobu či podpoří ústavní žalobu. „My k tomu nenabádáme, ale pokud nebude dodržena koaliční smlouva, jsme připraveni v pondělí podat demise a odejít z koalice,“ zdůrazňuje Valachová.

Zbývají tři dny. My si nepřejeme pád koalice, jsme úspěšní v plnění koaličního programu, ale trváme na tom, aby se dodržovala koaliční smlouva a ústava.
Kateřina Valachová

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk nevylučuje, že dojde ke kompromisu.

Jiří Pehe: Co prezident sleduje kauzou Staněk

Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš

Při zběžném pohledu by se mohlo zdát, že otálení prezidenta Miloše Zemana s odvoláním ministra kultury Antonína Staňka je jen osobní rozmar, s jehož pomocí přímo volený prezident ukazuje veřejnosti v horším případě, kdo je dle něj pánem na politické scéně, v lepším případě, že není žádný automat na podpisy.

Prezident by například mohl ministra kultury odvolat výměnou za další změny ve vládě, díky kterým by v ní získal větší vliv.

„Záleží na Staňkovi a na tom, jestli z toho Miloš Zeman nebude chtít vytlouct ještě víc. Protože on je ten, který vyhrává v každém případě,“ míní Honzejk.

Naopak sociální demokracie prý prohraje za všech okolností. Pokud ustoupí, bude směšná, a když položí vládu, její voliči to nepochopí, protože „neznají Antonína Staňka ani Michala Šmardu a ministerstvo kultury je jim šumafuk.“

Andrej Babiš ve čtvrtek na Hrad přinesl nějakou nabídku a pan prezident ji neakceptoval. Teď se bude hrát o to, jestli ji bude dál zvyšovat a zda bude akceptována.
Petr Honzejk

Porušuje prezident ústavu?

„Sociální demokracie dala najevo, že nehodlá vycouvat, a pokud se nenaplní její požadavky, tak odejde z vlády. Ale to není žádné řešení situace. Problém je v tom, že premiér podal návrh na odvolání ministra, prezident ho odmítl a teď zkoumá důvody. To mu ústava neumožňuje,“ podotýká politolog Milan Znoj.

Pokud sociálnědemokratičtí ministři podají demisi, měla by padnout vláda: „Ale ona nepadne, protože premiér to bude zdržovat. Schvaluje se státní rozpočet a je pochopitelné, že to vládní koalice bude chtít dotáhnout,“ doplňuje.

Jan Vávra: Zemanova představa politického obchodu je za hranicemi právního státu

Prezident Miloš Zeman během červencové návštěvy Vysočiny

Politika je ve svém každodenním provozu samozřejmě především soubojem zájmů a nikoli idejí a hodnot, jak rádi opakují ideologové zprava i zleva. Každé politické jednání znamená svého druhu výměnný obchod ve stylu něco za něco.

Na páteční schůzce prezidenta s ministrem Staňkem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem by se podle Znoje mohl dohodnout kompromis, který by spočíval v tom, že sociální demokracie navrhne jiného kandidáta.

Poslanec Stanislav Grospič (KSČM) se ovšem domnívá, že prezident koná podle ústavy a vede jednání, a to s odvoláním na názor ústavního právníka Aleše Gerlocha: „Ústava říká, že prezident musí tento krok učinit, ale nestanovuje žádnou lhůtu,“ upozorňuje.

Věc podle něj může rozhodnout jedině Ústavní soud, sám by ale ústavní žalobu na prezidenta nepodpořil: „V současné době mě ta žaloba nepřesvědčuje o tom, že dochází k vážnému porušování ústavy.“

Hosty speciálu byli:

Kateřina Valachová – poslankyně ČSSD
Milan Znoj – politolog
Stanislav Grospič – poslanec KSČM
Petr Honzejk – komentátor Hospodářských novin

Spustit audio

Související