Petr Koubský: Odpojit Rusko od internetu by byla strašlivá chyba

4. březen 2022

Ruskou invazi na Ukrajinu sledujeme prakticky v přímém přenosu. Nikoli však pomocí zahraničních štábů velkých televizních redakcí, ale pomocí sociálních sítí a množství amatérských videí z mobilních telefonů. Podobně jsme mohli sledovat i některé jiné konflikty z poslední doby. Přesto je tento v něčem nový – vůbec poprvé se vedou diskuse také o to, zda mají sociální sítě, ale i internet jako takový zůstat neutrální.

Nedílnou součástí ruské invaze na Ukrajinu je informační válka vedená celou řadou dezinformátorů. I proto správce národní domény – sdružení CZ.NIC – zablokoval osm dezinformačních proruských serverů.

„Vyřadili je z domény. To znamená, že není možné se na tyto adresy dostat. To je vlastně bezprecedentní zásah do internetu,“ popisuje situaci David Slížek, šéfredaktor internetového serveru Lupa.cz.

Čtěte také

Ačkoliv morálně je rozhodnutí národního správce pochopitelné, vzbuzuje rozporuplné reakce.

„Nejsem si jistý, jestli to, co udělali, má dostatečný právní podklad. Západ se pyšní otevřeností, demokracií, svobodou slova a tím, že sebevětší magor, hlupák a nepřítel tady má po jistý bod zaručená úplně stejná práva jako každý jiný,“ připomíná redaktor Deníku N Petr Koubský a dodává:

„Je to slabost Západu, která mu stěžuje se bránit proti podobným nepřátelům. Ale zároveň je to obrovská síla, kvůli které tady stojí za to žít.“

Ani vyřazení z národní domény však internetové servery, jako je například známý Aeronet, nevypnuly. Dostat se k nim je těžší, ale způsoby existují.

„Kdo se k němu chce dostat, tak si ho číst může. Samozřejmě je to naprosto šílené. To, co tam píšou, jsou vzteklé lži. Ale kde je ta čára, za kterou máme za prvé právo, za druhé morální povinnost třeba vzteklé lži vypínat?“ klade si otázku Koubský.

České dezinformační weby přitom jsou podle něj jen slabým odvarem toho, co se děje na ruské scéně. „Četl jsem pravou a neředěnou ruskou propagandu v ruštině. A celou dobu jsem si říkal, že bych to klidně nechával překládat a vydával to v češtině. Protože ta propaganda je tak úděsně pitomá a nepřesvědčivá, že sama o sobě by byla důkazem, že té zemi teče do bot a že se uchyluje ke lžím nejhoršího druhu,“ přiznává.

Rusko bez internetu

Svět v tomto týdnu řeší také otázku toho, jestli internet má zůstat ve své podstatě neutrálním virtuálním prostorem. „Ukrajina totiž požádala organizace, které spravují základní infrastrukturu internetu, aby Rusko od celosvětové sítě v podstatě úplně odstřihli,“ vysvětluje Slížek.

Čtěte také

Před podobným krokem ale Koubský varuje: „V Rusku žije 150 milionů lidí. A zdaleka ne všichni ten režim schvalují. Jen nemají moc možnost nebo odvahy to dát najevo. Jestli je odstřihneme od západních zdrojů informací, tak tím pomůžeme ten režim zabetonovat. Ohromně tím Rusku usnadníme působení na vlastní lidi. Odpojit Rusko od světového internetu by byla strašlivá chyba, kterou bychom se dopustili velice ošklivého činu vůči spoustě Rusů. Vlastně by jim to znemožnilo získávat informace odjinud.“

Západ by neměl podléhat optickému klamu a nedávat rovnítka mezi Rusko, Rusy a Putina. „Za komunistů to zvenku jistě také mohlo vypadat, že celé Československo stojí za Husákem,“ připomíná Koubský.

Naopak cílem Západu by mělo být šíření co největšího množství informací právě mezi Rusy. „Daleko větší riziko v tuto chvíli je, že Rusko samo sebe zablokuje zevnitř, že svým lidem znemožní dozvídat se informace ze západu a možná jim i znemožní otevřeně s námi komunikovat,“ dodává závěrem Petr Koubský z Deníku N.

Poslechněte si celý rozhovor Davida Slížka s Petrem Koubským a dozvíte se také, jak těžké je najít na internetu pravdu o situaci na Ukrajině, nebo to, proč konflikt v Česku vnímáme silněji než podobné konflikty jinde ve světě.

autoři: David Slížek , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související