Politolog Gregor: Vypnuté dezinformační weby byly napojeny na zemi, která nás vnímá jako nepřítele

3. březen 2022

Česká Asociace provozovatelů mobilních sítí se přidala ke sdružení CZ.NIC, které zablokovalo osm dezinformačních webů. Zda jde o omezení pouze dočasné, nebo trvalé, bude podle politologa Miloše Gregora záležet na politické vůli české vlády se s problémem vypořádat: „Bylo by bláhové si myslet, že ten problém nastal nyní – před týdnem s ruskou invazí na Ukrajinu. Existuje dlouhodobě, ale samozřejmě v jiné intenzitě, protože doposud dezinformační weby neměly tak šťavnaté téma.“

Gregor upozorňuje, že v současné době nejsme v situaci, kdy bychom mohli o pluralitě názorů nebo míře škodlivosti některých postojů dlouze diskutovat.

„Opravdu jsme na hranici válečného stavu. Kousek od našich hranic probíhá válka a weby, které byly vypnuty, jsou finančně i organizační strukturou přímo napojeny na nepřátelskou zemi, jež nás sama vnímá jako znepřátelený stát,“ připomíná politolog z Masarykovy univerzity.

Ruská federace považuje za nepřátelské země Spojené státy americké a Českou republiku, připomíná Gregor a tvrdí, že právě z tohoto úhlu pohledu je nutné k dotčeným serverům přistupovat, tvrdí.

Efekt nakonec bude pravděpodobně takový, že se sníží dosah dezinformací.
Miloš Gregor

Obsah některých dezinformací se po zrušení internetových platforem může částečně přesunout na jiné domány, anebo třeba na sociální sítě nebo do řetězových mailů, domnívá se Gregor.

Čtěte také

„Záleží, jaká byla motivace provozovatelů, jestli to byla finanční motivace, nebo opravdu věřili tomu, co hlásali. Pokud to byl zisk, tak na sítích se to špatně monetizuje, prodává,“ předpokládá Gregor a dodává: 

„Efekt nakonec bude pravděpodobně takový, že se sníží dosah dezinformací. Část konzumentů možná začne získávat informace ze zdrojů, které nejsou tak explicitně manipulativní. A tím pádem se možná postupně otupí jejich radikální vnímání situace.“

Zatvrzelé jádro, které dlouhodobě věří narativům ruské propagandy, bude ale složité přesvědčit, že naletěli něčemu, co je pro ně samotné škodlivé, uzavírá odborník.

Poslechněte si celý audiozáznam rozhovoru Jana Pokorného s Milošem Gregorem.

autoři: Jan Pokorný , marz
Spustit audio