Petr Janyška: Většina Poláků chce volit opozici, ta přesto nemá na podzim vítězství jisté

18. duben 2023

Na podzim čekají Polsko parlamentní volby. Pro zemi budou zásadní. Podle mnoha komentátorů to mohou být poslední, kdy má ještě opozice jakous takous šanci. Vládní strana totiž drží v rukou všechny možné nástroje politického a ekonomického vlivu. A země je rozdělena hlubokým příkopem mezi vládní tábor a opozici, mezi nimi a mezi jejich voliči není možnost porozumění. Politicky Polsko vypadá jako buď anebo. Černá, nebo bílá.

Buď se na podzim u moci udrží dosavadní vládní koalice Kaczyńského strany Právo a spravedlnost s pár malými straničkami, která vládne už osm let, a tedy Polsko se bude dál vzdalovat hlavnímu proudu evropského kontinentu.

Čtěte také

Dál bude prosazovat všemožné konzervativní praktiky, dávat zelenou krajní nacionalistické pravici, ženy budou jezdit na interrupci do Česka. Dál tam poroste moc a majetek katolické církve i třeba tlak na povinnou maturitu z náboženství. Bude pokračovat jmenování všech možných straníků, jejich manželek a bratranců do lukrativních postů ve státních a polostátních firmách.

Anebo dojde k historické změně a vyhraje dnešní opozice, kterou představují čtyři strany od liberální pravice přes lidovce po levici. Vítězství opozice by znamenalo návrat k praktikám, jaké známe ve většině Evropy. Moc církve a její zasahování do chodu státu bude jakžtakž omezeno, ve vztahu k zahraničí Polsko přestane být černou ovcí Evropy a stane se zase partnerem, s nímž se počítá. A samozřejmě stejná podpora Ukrajině jako dosud.

Jak dnes vypadají vyhlídky? Podle všech průzkumů by pro opozici teď hlasovalo daleko víc voličů než pro současnou vládní koalici. Má tedy opozice volby vyhrané? Vůbec ne. Kaczyńského spojená pravice, která v Polsku vládne už dvě volební období, ve volbách nikdy nedostala většinu hlasů. A přesto má většinu křesel v parlamentu.

PiS nikdy nedostal většinu hlasů, přesto vládne

Čtěte také

Ve volbách se totiž umístila jako první a díky přepočtu hlasů na mandáty, který se tam dělá tzv. d´Hondtovou metodou, jakou jsme mívali i u nás a která výrazně zvýhodňuje vítěznou stranu, dostala Kaczyńského koalice vždy slabě nadpoloviční počet křesel v parlamentu.

A vzápětí se chovala, jako by měla legitimitu většiny národa ke své radikální politice. V minulých volbách dostala jen 43 procent hlasů, opoziční strany dohromady 48,5 procenta, jenže jelikož strany opozice startovaly každá samostatně, zbyly jim jen oči pro pláč. Strana PiS dostala v parlamentu většinu pěti křesel.

Z toho vyplývá, že extrémně důležitá je volební taktika. Všechny průzkumy říkají, že opozice teď může vyhrát, jen pokud půjde společně na jedné kandidátce. A také si to přeje naprostá většina jejích voličů.

Čtěte také

Do podzimu už nezbývá moc času, už je třeba rozjet kampaň. Tady ovšem racionální uvažování, opřené o seriózní sociologické průzkumy, končí u ega vůdců opozičních stran. Každý by chtěl té koalici šéfovat, každý má své postranní úmysly.

Nejvýraznější silou je tam už léta Občanská koalice a její lídr Donald Tusk. Jenže slabí lidovci a nejasný, neslaný nemastný Szymon Hołownia s jeho stranou Polsko 2050 to odmítají vidět a dohodli se na společné kandidátce jen jejich dvou stran. I když to je proti rozumu.

Petr Janyška

Polská opozice už takhle prohrála dvoje parlamentní volby i volby prezidenta. Jako by její politici neviděli, co je prioritou. Doposud u nich vždy převládlo politikaření. Takže nemusí být vůbec vyloučené, že ač většina voličů bude na podzim hlasovat pro opozici, volby vyhraje zase Jarosław Kaczyński a jeho konzervativní revoluce.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio