Petr Janyška: Polský premiér hraje nepochopitelně hru evropské krajní pravice

14. říjen 2022

Až příště přijede polský premiér Mateusz Morawiecki do Prahy, bude to na pozvání Okamurovy SPD, nebo dokonce Trikolóry? Zní to absurdně, ale ne tak docela. V Praze byl Morawiecki nedávno na setkání lídrů evropských států a následném summitu EU. Obojí ukázalo tolik potřebnou jednotu celého kontinentu ve chvíli Putinovy agrese a polský premiér se z toho proudu nijak nevyčleňoval.

Ale už krátce poté letěl do Madridu na výroční setkání krajně pravicových stran a tam mluvil zcela opačně, jako nejrozhodnější odpůrce Unie a Bruselu. Mluvil o EU jako o „nadnárodní bestii“ a jak to dělají všichni antiunijní demagogové, pustil se do bruselské byrokracie, která prý chce vybudovat Evropu „bez hodnot a bez duše“. Z úst premiéra členského státu EU to zní dost překvapivě.

Čtěte také

V Madridu nebyl z vrcholných politiků nikdo, dle médií se zúčastnila online vítězka italských voleb a pravděpodobná premiérka Giorgia Meloniová, video poslali Donald Trump a Viktor Orbán.

Ohledně této Morawieckého cesty nebudu argumentovat etickými principy a hodnotami, zmíním jen čistě pragmatický státní zájem Polska, který by měl mít každý jeho premiér čtyřiadvacet hodin denně na zřeteli.

Polsko sousedí s Ukrajinou a jeho vláda i opozice jsou zajedno v tom, že Rusko je pro ně ohromným nebezpečím. V této chvíli Polsko potřebuje mít za zády vstřícně naladěnou EU, na níž by se mohlo spolehnout. Proč tedy do ní kopat? Navíc když Ukrajina tak silně touží po unijním členství?

Čtěte také

A druhý důvod: Polsko naléhavě potřebuje peníze z Evropského fondu obnovy, jde mu o miliardy. Má na svém území přes milion utečenců z Ukrajiny, hroutí se mu zdravotnictví, hroutí se školství, zbrojí. Navíc má za rok volby a vládnoucí straně PiS by se ty peníze náramně hodily, jinak má prohru jistou. Jelikož je ale Varšava v konfliktech se všemi možnými unijními institucemi, které ji kritizují z velmi vážných důvodů, Polsko je spolu s Maďarskem jednou z mála zemí, která stále nemá dovoleno z fondu čerpat (ČR už čerpá).

A v téhle chvíli se Morawiecki, místo mluvení s velkými hráči Evropy, veřejně angažuje s těmi, kdo do Unie kopou nejvíc. A kteří nota bene nemají moc. Kromě něj, Orbána a Meloniové přežívají všechny tyto síly na okraji politické šachovnice bez šance sestavovat někdy vládu. Člověk si řekne, že ze strany polského premiéra takové chování postrádá logiku a neposiluje zájmy státu.

Udržet se u domácího vesla

Jediným vysvětlením, a nikoli hezkým, je jeho osobní zájem udržet se doma u moci. Jaroslaw Kaczyński jmenoval tohoto bývalého bankéře do čela vlády proto, že se domníval, že svým profilem, dobrou angličtinou a dobrými obleky bude umět v Evropě zapůsobit a získat finance, když se tam klasičtí funkcionáři a funkcionářky PiS vesměs ukázali jako sloni v porcelánu. Bývalý bankéř ale nikdy do strany PiS nezapadl a má tam mnoho nepřátel. Už několikrát se mluvilo o jeho odvolání.

Petr Janyška, bývalý velvyslanec ve Francii a publicista

Aby svým rivalům vyrazil trumfy z rukou, snaží se Morawiecki doma vytvářet dojem tvrdého antiunijního radikála. Takových schůzek s evropskou krajní pravicí, jako byla ta v Madridu, absolvoval už několik. Loni v prosinci dokonce ve Varšavě hostil jakýsi její kongres. Přijela i Marine Le Penová a on jí tam prokazoval státnické pocty. Jako by nevěděl, že do ní vkládá naděje Putin a že ji finančně podporuje. Jak si potom mohl Morawiecki myslet, že ho bude prezident Macron po svém znovuzvolení podporovat?

Polsko hraje už dlouho tuhle hru: být v Unii a čerpat z jejích výhod, a zároveň se do ní strefovat. Je to ale chůze po tenkém ledu a není vůbec v zájmu země.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio