Petr Janyška: Kaczyński chce zneužít bývalého papeže do voleb

15. březen 2023

Před pár dny si polský ministr zahraničí předvolal na kobereček velvyslance Spojených států. Taková věc se dělá jen vůči nepřátelskému státu a když jde o něco zásadního. Nepamatuji, že by se to kdy stalo v česko-amerických vztazích.

Ministr polské vlády si teď předvolal představitele velmoci, která je klíčová v podpoře napadené Ukrajiny a naprosto klíčová pro bezpečnost Polska. Varšava vidí veškerou její záruku v USA, už několik let usiluje o stálou americkou základnu na svém území, nakupuje v USA stíhačky a další výzbroj, už teď má na svém území několik tisíc amerických vojáků. A přes Polsko jde většina vojenské pomoci Ukrajině.

Čtěte také

Co se tedy stalo, že se ministr polské vlády rozhodl k tak nebývalému kroku, navíc pár týdnů po Bidenově návštěvě Polska? Nota bene když velvyslancem je syn slavného stratéga americké zahraniční politiky Zbygniewa Brzezinského, polského původu?

Stalo se, že polská televizní společnost TVN, která patří americkým investorům, před pár dny vysílala reportáž o papeži Janu Pavlu II. z dob, kdy byl ještě krakovským arcibiskupem Wojtylou. Pořad na základě mimo jiné výpovědí svědků ukázal, že Wojtyla tehdy věděl o pedofilním zneužívání dětí a mládeže některými kněžími, že je ale nijak nepostihl, maximálně převelel do jiného kouta Polska. A nepředal světské moci.

Čtěte také

Že se zkrátka choval tak, jako katolická hierarchie v těchto případech vždy: všechno zamést pod koberec, ať se neposkvrní obrázek instituce a oběti ať mlčí. Po televizní reportáži třetina Poláků uvedla, že bývalého papeže teď vidí v horším světle.

K podobnému závěru jako reportáž došel mimochodem i jeden holandský novinář, jehož kniha vyšla nedávno v Polsku.

Kdo nebrání papeže, není dobrý vlastenec

Ta reportáž televize TVN vyvolala v zemi hysterii. Na poplach nebila ani tak církev jako pravicové vládní kruhy a státní televize. Z pořadu o historické kauze udělali útok na národ.

Jde prý o atak na polského papeže, jak mu Poláci říkají, o útok prý horší, než byl kdy za komunistů, že je za ním ruská hybridní válka atd. V parlamentu si obratem odhlasovali rezoluci na „obranu dobrého jména Jana Pavla II.“. Jediný, kdo našel odvahu to odmítnout, bylo 43 poslanců levicové strany Levice, vládní tábor hlasoval pro a většina centristické opozice se nezúčastnila.

Čtěte také

V této atmosféře třeba hlavní školní inspektorka krakovského kraje rozhodla, že v každé škole a školce regionu má viset portrét polského papeže. A státní televize TVP začala po hlavních večerních zprávách denně vysílat fragment ze staršího kázání polského papeže. A obyvatele zavalila propagandou ve smyslu – každý musí bránit papeže, jinak není dobrý vlastenec.

Polský ministr si předvolal velvyslance USA ke stížnosti proto, že televize, která reportáž vysílala, patří americkému fondu. Ministr dobře ví, že velvyslanec nemůže mít na obsah pořadů sebemenší vliv, a rovněž ví, že popudit si takhle Washington, je diplomaticky velké faux pas.  

Petr Janyška

Musí ale držet se svou stranou basu. Předvolání bylo mířeno na domácího voliče, vybudit spirálu domácí války. Protože Jarosław Kaczyński se zřejmě rozhodl využít papežovu kauzu do podzimních voleb jako trumf. Mnohé totiž ukazuje na to, že ty volby nemusí vyhrát.

A na průčelí prezidentského paláce se začal promítat papežův gigantický portrét. Bude možná vítat příští čtvrtek i Petra Pavla.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio