Petr Janyška: Návštěva Joe Bidena v Polsku posílí prezidenta Dudu

19. únor 2023

V pondělí 20. února přijede do Polska na tři dny americký prezident Joe Biden. Už podruhé během svého mandátu, což je zcela nezvyklé, poprvé tam byl loni. Samozřejmě tam pojede kvůli Ukrajině, podpořit ji i celé východní křídlo NATO. A podpořit Polsko jako dnes hlavní zemi, přes kterou jdou veškeré vojenské i humanitární dodávky na Ukrajinu, která přijala zdaleka nejvíc ukrajinských uprchlíků a která se na mezinárodní scéně bije za co největší podporu Kyjevu.

Proslýchá se, že by za Bidenem do Polska přijel i prezident Zelenskyj, a dokonce že by možná Biden zajel přímo na Ukrajinu, což by byl ohromně silný signál vůči Putinovi a vůči světu. Něco jako kdysi J. F. Kennedy v západním Berlíně v roce 1963.

Čtěte také

Ta prezidentská cesta bude mít ale velký dopad i na polskou domácí politiku. Posílí postavení polského prezidenta Andrzeje Dudy vůči Jaroslawu Kaczyńskému i vůči nejtvrdším elementům polské vládní koalice, která má stále zřetelnější praskliny a kterou zmítají vnitřní boje. Především proti nejtvrdšímu stoupenci antievropské linie, ministru spravedlnosti Zbigniewu Ziobrovi.

Duda není žádný nadstranický prezident, ale politik vládní strany Právo a spravedlnost (PiS). V minulosti nevybíravě útočil na liberální opozici, na homosexuály nebo na Němce. Je spoluodpovědný za dnešní rozvrat polského soudnictví. Ač sám diplomovaný právník a strážce ústavy, podepisoval všechny sporné zákony, jež tak rozbouřily polskou společnost.

Duda hraje svoji hru

Čtěte také

Dlouho byl považován za loutku Kaczyńského, který se k němu choval přezíravě, jen mu posílal texty k podpisu. Duda se ale pomalu začal emancipovat, několik zákonů odmítl jen tak podepsat, vymínil si změny, byť kosmetické. Jednoduše se postavil na zadní a ukázal, že když nechce, nepodepíše.

Loni se vzepřel, když Kaczyński chtěl přijmout zákon, jenž by vyvlastnil největší americkou investici v Polsku, televizní stanici TVN, a zákon nepodepsal. Pro Američany to tenkrát byla velká věc, protestovali význační senátoři, dokonce i ministr zahraničí. Duda si svým gestem Američany naklonil a od té doby je v jejich očích vnímán jako ten, s nímž lze jednat.

A před pár dny udělal něco podobného. K překvapení všech odmítl podepsat zákon, jenž by měl napravit situaci v Nejvyšším soudu a na který je vázána ochota Evropské komise povolit Varšavě čerpat miliardy z Evropského fondu obnovy. Místo podpisu ho Duda poslal Ústavnímu soudu k prozkoumání a tím situaci vládě zkomplikoval, Poláci hned tak peníze neuvidí.

Čtěte také

Dudův kredit vzrostl od chvíle Putinovy agrese proti Ukrajině, kdy do Polska loni v březnu přijel prezident Biden a jednal s ním. S Kaczyńským se nesetkal vůbec a premiér Mateusz Morawiecki ho viděl jen na chvíli.

Scénář teď bude obdobný, Duda bude hrát na polské straně prim. Biden s ním bude jednat i mezi čtyřma očima, celá návštěva se bude odehrávat na prezidentské úrovni, s Kaczyńským se Biden sotva uvidí.

Petr Janyška

Duda hraje stále víc svoji hru. Je mu sotva padesát, do konce mandátu mu zbývají dva roky a proslýchá se, že by potom pomýšlel na nějakou mezinárodní funkci. A Američané v tom mohou hrát velkou roli.

Bude zajímavé vidět, jak dopadne ještě jiná návštěva ve Varšavě, totiž nového českého prezidenta Petra Pavla, který se chce do Varšavy vydat co nejdříve. A také za prezidentem Dudou.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio