Petr Janyška: Symbol polského nezávislého soudnictví Tuleya vyhrál nad vládou

4. prosinec 2022

Polský soudce Igor Tuleya je pro polovinu Poláků národním hrdinou, nebojácným disidentem dnešních časů vlády Jaroslawa Kaczyńského. Před pár dny dosáhl velkého vítězství.

Tuleya je v Polsku symbolem všech soudců a prokurátorů, kteří neustoupili vládní snaze dostat soudy pod politickou kontrolu a kteří stále lpí na dodržování ústavy, zákonů a evropského práva. Lidí, kteří jsou ochotni riskovat ztrátu zaměstnání, smyšlená obvinění, domovní prohlídky, šikanování a pomluvy rodinných příslušníků i všemožné profesionální ústrky za to, že se nechtějí zpronevěřit tomu, co kdysi přísahali: že budou stát na straně práva a svobod občana, že budou soudit nestranně.

Čtěte také

V polském soudnictví panuje už sedm let chaos, který si my nedokážeme představit a který je velmi vážný. Pro Polsko i pro celou Evropu. Vládní koalice tam krok po kroku, systematicky a úporně demontuje nezávislost soudního systému a podrobuje ho své moci. Trvá to už tak dlouho a celý proces má tolik peripetií, že se v tom běžný Polák už ztrácí.

Politická moc tam celá ta léta proti soudcům poštívá, útočí na ně a snaží se je zastrašit. Prý jsou jakousi „kastou“, která si dělá, co chce, prý jsou „zloději“. Jako záminku uvádí, že musí soudnictví takzvaně dekomunizovat, jenže většině soudců není víc než čtyřicet a začali pracovat dávno po pádu komunismu.

Čtěte také

Tato demontáž soudnictví, jejímž autorem je ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro, vyvolala v Polsku v minulých letech opakovaně protesty stovek soudců a advokátů a jejich sdružení, všech právnických fakult, včetně profesora práva, nynějšího prezidenta Dudy. Kritizovaly je všelijaké mezinárodní, evropské i americké právní instituce včetně předsedů českých soudů. Stále marně.

Soudní dvůr EU v Lucemburku, jehož rozhodnutí musí dodržet každý členský stát EU včetně Polska, označil některé kroky varšavské vlády za v rozporu s evropským právem a nařídil je zrušit. Zvlášť kritizuje takzvané kárné kolegium, které politicky najmenovala ze svých lidí Kaczyńského vláda, aby trestala nepohodlné soudce.

Vzali mu imunitu, zakázali soudit

Toto kolegium zbavilo vzpurného soudce Tuleyu před dvěma lety soudcovské imunity a zakázalo mu vykonávat práci soudce. Jednu chvíli to dokonce vypadalo, že bude čelit trestnímu stíhání a riziku vězení.

Čtěte také

Ve filmu „Soudci pod tlakem“, který se promítal i u nás, jsme ho mohli vidět, jak je doma v šest ráno připraven se sbaleným kufříkem, zda si pro něho přijdou. Polsko se stává autoritářským státem, dochází k putinizaci práva, říká.

V minulých dnech ale nastal obrat. Nové kolegium všechna obvinění anulovalo a Tuleya se zase vrací k soudu. Takové rozuzlení je velkým povzbuzením pro všechny soudce v Polsku, kteří neohnuli hřbet. Jak si ho vysvětlit? Jedině tlakem ze zahraničí, jako tomu kdysi bývalo u našich disidentů.

Tentokrát to byla Evropské komise, kterou mnoho Poláků vnímá jako poslední záchranu demokracie v zemi. Komise totiž Polsku nedala zelenou k čerpání peněz z gigantického evropského fondu obnovy, dokud svůj soudní systém nenarovná. 

Petr Janyška, bývalý velvyslanec ve Francii a publicista

Varšava dlouho nechtěla, dlouho kličkovala, teď ale pochopila, že jde do tuhého. Polská ekonomika klesá a vláda nutně potřebuje evropské peníze. Jinak jí je jasné, že příští rok prohraje volby. Proto mohl malý soudce Igor Tuleya porazit Goliáše. Alespoň prozatím.

Autor je publicista a bývalý diplomat

autor: Petr Janyška
Spustit audio