Petr Honzejk: Většina Čechů manželství pro všechny chce, poslanci řekli ne. Je to záhada a tady je vysvětlení

1. červenec 2023

Je to záhada. Voliči v Česku manželství pro všechny chtějí pro je 65 % Čechů, ale poslanci se k možnosti, aby stejnopohlavní páry mohly uzavírat manželství za stejných podmínek jako páry heterosexuální, staví bokem.

Čtěte také

Zákon sice v prvním čtení prošel, ale paralelně s ním, mnohem jasnější většinou, prošel návrh, aby se do ústavy dostalo ustanovení, že manželství je výhradně svazek muže a ženy. Takže je zjevné, že touto sněmovnou nakonec manželství pro všechny projde jen ztuha. A jsme u oné záhady. Proč jdou poslanci proti většině společnosti? Jaký to má smysl?

První, co člověka napadne, je to, že je to otázka hodnot. Jenže to by znamenalo, že poslanci zcela nereprezentují českou společnost, respektive že jejich hodnoty jsou radikálně jiné než hodnoty většinové populace. Poslanecká sněmovna by v tom případě musela být z většiny tvořená směsicí náboženských fundamentalistů, zestárlých skinheadů a graduovaných zabedněnců.

Čtěte také

A to tedy například takových jako poslanec SPD doktor Síla, který prohlásil, cituji, že čtyřprocentní menšina chce přenést na společnost náklady své biologické anomálie. Jaké náklady, jaké anomálie, řekne si racionálně uvažující člověk. Takto kolektivně zabedněná česká poslanecká sněmovna snad není. Takže oněmi hodnotami poslanecký odpor k manželství pro všechny zdůvodnitelný zřejmě nebude.

Důvod, proč valná část sněmovny má s narovnáním práv heterosexuálů a homosexuálů problém, bude jinde. A sice v úplně obyčejné, bezhodnotové politické vypočítavosti. 

Hra o voliče

Připadá vám to paradoxní? Proč by sněmovna blokovala to, co většina chce? Jak by se to partajím mohlo vyplatit? Vtip je v tom, že většina Čechů sice manželství pro všechny chce, 35 % však nikoli. A to jsou taky voliči. A právě o ně se teď ve sněmovně hraje. 

Čtěte také

Funguje to takto: Klasická pravicová či levicová strana si může být jistá, že ji liberálové zvolí i přesto, že celá nepodpořila manželství pro všechny, protože jejich program je mnohem širší. 

Třeba od takové ODS k Pirátům jen kvůli manželství pro všechny voliči neutečou, takže poslanci takových stran nemusí vystupovat zájmů liberálů. Naopak mohou mít tendenci manželství pro všechny vypočítavě blokovat. To proto, aby kromě svých jistých voličů přilákali nově i některé konzervativní a identitární voliče.

No a pokud jde o konzervativní partaje, jako je třeba KDU-ČSL nebo partaje identitární jako třeba SPD, ty samozřejmě musí manželství pro všechny jednotně odmítnout, neboť pro jejich voliče jde o klíčové téma, jiných se takovým informacím nedostává. Ve finále se tak ve sněmovně tvoří většinová koalice vypočítavosti, která jde z politicko-byznysových důvodů proti voličské většině.

Špatný argument?

Není samozřejmě možné si myslet, že většině poslanců a poslankyň je příjemné, že se dostávají do stejného tábora s nejrůznějšími exoty, jako třeba s fundamentalistickým spolkem Aliance pro rodinu, který straší tím, že nakonec může dojít i na rozšíření manželství na svazky libovolného počtu osob, přičemž si zjevně nevšiml, že tato hrozba naráží na kritický nedostatek mormonů či muslimských fundamentalistů v české společnosti.

Čtěte také

Ne, není pro racionálního člověka snadné stát s takovými komiky na barikádě, takže se skutečná motivace maskuje různě. Například ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS zchytrale prohlašuje, že česká společnost k uzákonění manželství pro všechny ještě nedozrála. Což je ale nesmysl. Česká společnost, jak ukazují průzkumy, je zralá jako hruška v srpnu.

Pokud naše společnost přesto v něčem nedozrála, tak v tom, že není schopná vyvinout tlak na své zástupce, aby nepropadali oportunismu, nenadbíhali fundamentalistům, hlupákům a umožnili, aby se všichni bez ohledu na sexuální orientaci mohli v Česku cítit jako plnohodnotní lidé.

Petr Honzejk, komentátor

Naše podpora spoluobčanům s ne většinovou sexuální orientací je měkká. Plyne spíše z lhostejnosti než z přesvědčení, že by nikomu nemělo být nic upíráno. V tom má česká společnost stále dluh. Manželství pro všechny projde až ve chvíli, kdy budou poslanci a poslankyně vědět, že když půjdou proti názoru společnosti, můžou mít příště ve volbách smůlu. Což žel tentokrát zřejmě ještě nenastane.

Autor je komentátor Hospodářských novin

autor: Petr Honzejk
Spustit audio